Tak podbijesz zdrowotną moc brokułów. Do tego będą smakować wyśmienicie
Brokuły, choć niezwykle zdrowe, nie zawsze stanowią pierwszy wybór konsumencki, gdy mowa o warzywach. Jeśli nie do końca odpowiada nam ich smak, warto zaserwować brokuły z pewnym, doskonałym dodatkiem, który kompletnie odmieni walory kulinarne i zdrowotne tego warzywa.

Dlaczego warto jeść brokuły?
Brokuł to doskonałe źródło witaminy C, K, B6, B2, E oraz A. Rzecz jasna to nie koniec prozdrowotnych właściwości tego warzywa, bowiem brokuły zawierają m.in. kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia roślinnego, błonnik, antyoksydanty, karotenoidy oraz minerały w postaci wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku.
Sulforan zawarty w brokule charakteryzuje się działaniem antynowotworowym, zmniejsza ryzyko powstawania wrzodów dwunastnicy i żołądka oraz chroni układ pokarmowy przed rozwojem takich chorób jak zapalenie przełyku. Ten silny przeciwutleniacz dba o prawidłową kondycję stawów, chroniąc przed zwyrodnieniami.
Jak gotować brokuły, by zachować ich właściwości prozdrowotne?
Odpowiednie gotowanie brokułów ma duży wpływ na ich poprawne działanie na nasz organizm. Chcąc zachować w warzywie jak najwięcej witamin, minerałów i związków prozdrowotnych, należy pamiętać, by brokuły poddawać prawidłowej obróbce termicznej.
Brokuł zachowa swoje właściwości antynowotworowe, jeśli będzie blanszowany w temperaturze 76 st. C. Ponadto brokuły wystarczy dodać do wrzącej wody i gotować warzywo kilka minut do uzyskania odpowiedniej, wedle własnych preferencji, miękkości. Co istotne - brokułami możemy również zajadać się na surowo.
Jak podbić prozdrowotną moc brokułów?
Wiele źródeł naukowych wskazuje, że prozdrowotną moc brokułów możemy zwiększyć poprzez dodanie do warzywa niektórych składników. Mowa o kiełkach brokułu, którymi warto posypać warzywo oraz o musztardzie.
Kiełki brokułów charakteryzują się dużą ilością mirozynazy, a ten enzym jest niezbędny do wytworzenia w brokułach przeciwnowotworowego i przeciwzapalnego sulforafanu. Z kolei ziarna gorczycy, z których powstaje gotowy produkt w postaci musztardy, również zawierają aktywną mirozynazę. Identyczne działanie wykazuje także rzodkiewka.
Brokuły w sosie musztardowym - składniki
Do przygotowania brokułów w pysznym sosie musztardowym potrzebujemy następujących składników:
- 1 brokuł,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki musztardy,
- 50 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżka octu winnego białego.
- szczypta pieprzu cayenne.
Brokuły w sosie musztardowym - przepis
Brokuł dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy. Warzywo wkładamy do garnka z gotującą się osoloną wodą i poddajemy go obróbce termicznej w postaci gotowania przez ok. 5-7 minut, w zależności, jak bardzo miękkie warzywo chcemy uzyskać.
Czas na przygotowanie sosu. Do miseczki dodajemy musztardę, majonez, śmietankę, ocet winny i doprawiamy pieprzem cayenne. Całość dokładnie mieszamy. Ugotowane brokuły polewamy sosem. Gotowe!