Kotlety papieskie w mig znikają ze stołu. Wrzuć tylko kilka składników
Jak połączyć kulinarną tradycję z nowoczesnością? Można zrobić to na tysiące sposobów, ale jeśli akurat brakuje nam weny do przyrządzenia obiadu, to czas skusić się na kotlety papieskie. Przygotowuje się je szybko i równie błyskawicznie znikają z talerzy.

Kotlety papieskie: co dodać do kotletów siekanych?
Kotlety papieskie mogą intrygować swoją nazwą, ale to nic innego, jak znane kotlety siekane. To odpowiedź na apel tych, którym już nieco przejadły się tradycyjne mięsne specjały i szukają nieco nowości.
Kotlety papieskie mają kilka zalet: największą jest fakt, że przygotowuje się je w kilka chwil, więc idealnie pasują wtedy, kiedy po pracy nie mamy sił i czasu na długie minuty spędzone w kuchni. Jak przygotować kotlety papieskie? Czas skompletować składniki.
Kotlety papieskie: składniki

- 2 piersi kurczaka
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek majonezu
- 1 cebula
- 400 g tartego sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania kotletów papieskich
- Piersi z kurczaka siekamy albo kroimy w kostkę.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do zeszklenia.
- W misce wbijamy jajka, dodajemy majonez oraz mąkę.
- Całość mieszamy dokładnie łyżką lub trzepaczką na jednolitą masę.
- Do masy jajecznej dodajemy cebulę, kurczaka, ser oraz przyprawy.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką masę i formujemy kotleciki.
- Całość smażymy z obu stron na złoty kolor przez kilka minut.
- Kiedy kotlety papieskie są gotowe, wykładamy je na ręcznik papierowy, by odpłynął nadmiar tłuszczu.
Kotlety siekane: co do nich dodać?

Kotlety siekane, do których zaliczają się także kotlety papieskie, mogą mieć dodatek różnych składników. Doskonale pasują do nich, oprócz mięsa, inne np. warzywne komponenty: np. brokuły, por, marchew oraz warzywa konserwowe (kukurydza, fasola, groszek). Przygotowanie kotletów siekanych to także doskonały sposób na to, aby wykorzystać resztki zalegające w lodówce.
Z czym podawać kotlety papieskie? Idealnie pasują do nich obiadowy klasyk: czyli ziemniaki lub surówka. Ale to również doskonały moment na to, aby wzbogacić nasz posiłek o kaszę: gryczaną, pęczak, owsianą, itd.