Kotlety papieskie w mig znikają ze stołu. Wrzuć tylko kilka składników

Kotlety papieskie można przygotować w kilka chwil. Napełnią szybko puste brzuchy
Kotlety papieskie można przygotować w kilka chwil. Napełnią szybko puste brzuchy123RF/PICSEL

Kotlety papieskie: co dodać do kotletów siekanych?

Kotlety papieskie: składniki

Kawałki chleba zapieczone z jajkiem, serem i ziołami na drewnianej desce do krojenia.
Do kotletów papieskich można dodać posiekaną natkę pietruszki123RF/PICSEL
  • 2 piersi kurczaka
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 cebula
  • 400 g tartego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  1. Piersi z kurczaka siekamy albo kroimy w kostkę.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do zeszklenia.
  3. W misce wbijamy jajka, dodajemy majonez oraz mąkę.
  4. Całość mieszamy dokładnie łyżką lub trzepaczką na jednolitą masę.
  5. Do masy jajecznej dodajemy cebulę, kurczaka, ser oraz przyprawy.
  6. Całość dokładnie mieszamy.
  7. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką masę i formujemy kotleciki.
  8. Całość smażymy z obu stron na złoty kolor przez kilka minut.
  9. Kiedy kotlety papieskie są gotowe, wykładamy je na ręcznik papierowy, by odpłynął nadmiar tłuszczu.

Kotlety siekane: co do nich dodać?

Brokuły, por, kalafior albo cukinia: możesz dodać je do kotletów siekanych
Brokuły, por, kalafior albo cukinia: możesz dodać je do kotletów siekanychArina Habich123RF/PICSEL
"Ewa gotuje": Tarta z kremem różanymPolsat