Reklama

Reklama

Tarta warzywna

Kruche ciasto możesz zagnieść poprzedniego dnia i zamrozić

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 op. (450 g) mrożonych warzyw na patelnię (np. z brokułem, marchewką,
  • kukurydzą i groszkiem cukrowym)
  • 200 g mąki
  • 4 żółtka
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • papryka
  • 100 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • 3 gałązki natki
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

1. Mieszankę warzyw lekko rozmroź. Zagnieć kruche ciasto z mąki, dwóch żółtek, szczypty soli i połowy kwaśnej śmietany. Uformuj z niego kulę, odłóż na 30 minut do lodówki. 

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Wylep nim spód i boki formy na tartę. Piecz w 180°C ok. 10 minut. W tym czasie oczyść i pokrój czerwoną paprykę. Wymieszaj resztę żółtek ze śmietaną. Dodaj starty na tarce żółty ser, szczyptę ziół prowansalskich, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. 

3. Rozmrożone warzywa i paprykę wyłóż na podpieczony kruchy spód. Zalej masą jajeczno-śmietanową z żółtym serem. Zapiekaj całość 40 minut w 180 st. C. Podawaj na ciepło, dowolnie ozdób.

Reklama

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy