Tarta z bananami i śmietaną
Idealna na deser.
Składniki:
Spód:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- sól
Góra:
- 4 banany
- 20 dag masy krówkowej
- 25 dag serka mascarpone
- 250 ml śmietany 30 proc.
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka kakao
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej, posiekaj z masłem. Dodaj cukier, żółtka, sól, zagnieć ciasto. Schłodź. Wyłóż nim blachę. Piecz 30 minut w temp. 180°C.
2. Banany obierz, pokrój. Na spód wyłóż warstwę masy krówkowej, pionowo ułóż kawałki bananów. Śmietanę ubij z cukrem, dodawaj porcjami do serka, wymieszaj. Wyłóż na wierzch ciasta, posyp przesianym kakao. Podawaj od razu.