Tarta z czereśniami i bezą
Idealna zamiast tortu!
Składniki:
Ciasto:
- 180 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Beza:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Nadzienie:
- 500 g czereśni
Przygotowanie:
1. Mąkę połącz z cukrem i solą. Masło pokrój w kostkę, dodaj żółtko, wodę i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Formę do tarty wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą, wyłóż ciasto. Wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut w temp. 170 stopni C.
2. W międzyczasie przygotuj bezę - białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier. Na koniec wsyp mąkę i dobrze wymieszaj. Na podpieczony spód wyłóż wydrylowane czereśnie i przykryj je bezą. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut.