Tarta z czereśniami i bezą

Idealna zamiast tortu!

Składniki:


Ciasto:

  • 180 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Reklama

Beza:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Nadzienie:

  • 500 g czereśni

Przygotowanie:

1. Mąkę połącz z cukrem i solą. Masło pokrój w kostkę, dodaj żółtko, wodę i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Formę do tarty wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą, wyłóż ciasto. Wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut w temp. 170 stopni C.

2. W międzyczasie przygotuj bezę - białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier. Na koniec wsyp mąkę i dobrze wymieszaj. Na podpieczony spód wyłóż wydrylowane czereśnie i przykryj je bezą. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje