Tarta z gruszkami
Tarta z gruszkami to słodki deser na kruchym spodzie, czyli smak wiejskich wakacji w wielkomiejskiej odsłonie. Polubią go z pewnością nasze dzieci. Tarta z gruszkami jest łatwa w przygotowaniu i zawsze się udaje.
Tarta z gruszkami - przygotowanie
Gotowe ciasto na tartę rozwałkuj, wypełnij nim formę. Użyj obciążników do ciasta (aby nie wyrosło podczas pieczenia) i wstaw na 10 minut do rozgrzanego na 190 stopni piekarnika. Gdy ciasto będzie prawie gotowe usuń ciężarki i dopiekaj jeszcze 5 minut.
Gruszki umyj, obierz ze skórki, pokrój w plastry. Dodaj likier, skórkę z cytryny i dwie łyżki cukru. Gotuj w rondelku na małym ogniu, aż zmiękną owoce. Gotowe zostaw w syropie do ostygnięcia.
Resztę cukru utrzyj z jajkami, wlej roztopione masło i wymieszaj z mąką i migdałami.
Ułóż gruszki na podpieczonym cieście, zalej masą na bazie masła. Zapiekaj około pół godziny w 190 stopniach.
Ciepłą tartę podawaj z dodatkiem bitej śmietany.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz również: