Pyszna tarta z jabłkami

Prosta, ale efektowna. Pyszna i zdrowa, bo jabłka to jedne z najbardziej odżywczych owoców na świecie. Sezon na tarty z owocami oficjalnie uznać można za otwarty - zacznijmy od tarty jabłkowej, która zachwyci całą rodzinę!

Tarta z jabłek - pyszna i wyjątkowo prosta
Tarta z jabłek - pyszna i wyjątkowo prosta 123RF/PICSEL

Składniki

  • Ciasto:
  • jajko
  • 150 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 20 g cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 500 g obranych jabłek
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • cynamon według uznania

Mąkę przesiej z cukrami i proszkiem na stolnicę. Posiekaj z masłem, a następnie wbij jajko i zagnieć. Teraz zawiń całość w folię aluminiową i włóż na 25 min do lodówki.

Podziel ciasto na trzy części. Dwoma wylep spód i brzeg formy.

Spód nakłuj widelcem i podpiecz na złoto.

Pokrój jabłka, zasyp cukrem i duś aż będą miękkie. Dodaj cynamon.

Wyłóż jabłka na podpieczony spód, a na wierzchu ułóż kratkę z trzeciej części odłożonego ciasta. Wstaw do piekarnika na ok. 20 min.

Smacznego!

"Ewa gotuje": Sernik z ziemniakamiPolsat
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?