Pyszna tarta z jabłkami
Prosta, ale efektowna. Pyszna i zdrowa, bo jabłka to jedne z najbardziej odżywczych owoców na świecie. Sezon na tarty z owocami oficjalnie uznać można za otwarty - zacznijmy od tarty jabłkowej, która zachwyci całą rodzinę!

Składniki
- Ciasto:
- jajko
- 150 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 350 g mąki pszennej
- 20 g cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Nadzienie:
- 500 g obranych jabłek
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- cynamon według uznania
Mąkę przesiej z cukrami i proszkiem na stolnicę. Posiekaj z masłem, a następnie wbij jajko i zagnieć. Teraz zawiń całość w folię aluminiową i włóż na 25 min do lodówki.
Podziel ciasto na trzy części. Dwoma wylep spód i brzeg formy.
Spód nakłuj widelcem i podpiecz na złoto.
Pokrój jabłka, zasyp cukrem i duś aż będą miękkie. Dodaj cynamon.
Wyłóż jabłka na podpieczony spód, a na wierzchu ułóż kratkę z trzeciej części odłożonego ciasta. Wstaw do piekarnika na ok. 20 min.
Smacznego!