Tarta z grzybami

Zimowe wieczory szybko przemijają i wydają się być takie same. Przerwijmy więc tę rutynę i podarujmy sobie odrobinę przyjemności. Aromatyczna Tarta z grzybami, zabielana aksamitną śmietanką, szybko skradnie serca tak domowników, jak i gości. Do jej wypieku najlepiej użyć kilku rodzajów grzybów, zatem nie zapomnijmy o kurkach, podgrzybkach czy pieczarkach. Takie połącznie daje nam gwarancję pełni smaku i wyjątkowych wrażeń kulinarnych.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe

Składniki

  • Masło Ekstra np. OSM Piątnica 150g
  • mąka 300g
  • żółtko 2 szt.
  • woda 100ml
  • sól do smaku

Składniki

  • Śmietanka 42% np. od OSM Piątnica 100ml
  • Śmietana 18% np. od OSM Piątnica 1 łyżka na porcję
  • cebula 1 średnia sztuka
  • masło 1 łyżka
  • podgrzybek świeży lub mrożony 250g
  • kurki świeże lub mrożone 250g
  • pieczarka świeża 6 średnich sztuk
  • mąka 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st.C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę piec w piekarniku w temp. 180st.C, aż się zrumieni. Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.    

Smacznego!

Zmysłowe smaki: Tarta z kurkami Interia.tv
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?