Tarta z jabłkowymi różami
Z mąki, 1 jajka, masła i cukru pudru szybko zagnieć ciasto.
Składniki na 8-10 porcji:
- 12 dag mąki pszennej
- 10 dag zimnego masła
- 3 jajka
- 5 dag cukru pudru
- 1 cytryna lok. 12 małych jabłek z czerwoną skórką
- mielony cynamon
- 20 dag śmietany kremówki
- 5 dag cukru
- 1 laska wanilii
- 1 op. budyniu śmietankowego
- tłuszcz
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, 1 jajka, masła i cukru pudru szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
2. Formę do tarty posmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj. Plackiem wylep formę. Ciasto ponakłuwaj widelcem, by nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 10 minut.
3. Z cytryny wyciśnij sok. Jabłka umyj, jak najcieniej obierz ze skórki, formując z niej różyczki (z pozostałego miąższu możesz ugotować kompot). Skrop sokiem cytrynowym. Laskę wanilii rozetnij, zeskrob rdzeń. Wsyp go do śmietany, wymieszaj ją z cukrem, 2 jajkami i proszkiem budyniowym. Wylej na podpieczony spód. Na masie ustaw różyczki z jabłek, oprósz cynamonem. Wstaw do piekarnika, piecz jeszcze 30 minut.