Tarta z kiszoną kapustą i mięsem mielonym

Po prostu pyszna!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 cebula
  • 200 g mięsa mielonego
  • Sól, pieprz
  • Opakowanie kiszonej kapusty (314 ml)
  • 50 g szynki
  • Pół łyżeczki kminku
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 70 g chudego twarożku
  • 2-3 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  •  Tłuszcz i mąka do formy

Przygotowanie:

Mięso usmażyć na chrupko, doprawić solą, pieprzem, zdjąć z patelni.

Na patelnię nałożyć pokrojoną w cienkie krążki cebulę, kapustę kiszoną, szynkę i kminek. Dusić 5 minut. Dodać mięso, wymieszać, odstawić.

Pietruszkę pokroić. Kwaśną śmietankę, jajka, ¾ natki pietruszki wymieszać, dodać pół łyżeczki soli i pieprz. Odstawić w chłodne miejsce.

Kwadratową formę do tarty (22,5x22,5cm) natłuścić i oprószyć mąką. Twarożek wymieszać z 2 łyżkami mleka, olejem  i szczyptą soli. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Rozwałkować na kwadrat 27x27 cm i wyłożyć formę, nakłuć widelcem. Nałożyć farsz, polać śmietaną z jajkami. Zapiekać 200 st. C przez 30 minut. Posypać pozostałą natką.


Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas