Tarta z kiszoną kapustą i mięsem mielonym
Po prostu pyszna!
Składniki:
- 1 cebula
- 200 g mięsa mielonego
- Sól, pieprz
- Opakowanie kiszonej kapusty (314 ml)
- 50 g szynki
- Pół łyżeczki kminku
- Pół pęczka natki pietruszki
- 150 g kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 70 g chudego twarożku
- 2-3 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju
- 100 g mąki pszennej razowej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Tłuszcz i mąka do formy
Przygotowanie:
Mięso usmażyć na chrupko, doprawić solą, pieprzem, zdjąć z patelni.
Na patelnię nałożyć pokrojoną w cienkie krążki cebulę, kapustę kiszoną, szynkę i kminek. Dusić 5 minut. Dodać mięso, wymieszać, odstawić.
Pietruszkę pokroić. Kwaśną śmietankę, jajka, ¾ natki pietruszki wymieszać, dodać pół łyżeczki soli i pieprz. Odstawić w chłodne miejsce.
Kwadratową formę do tarty (22,5x22,5cm) natłuścić i oprószyć mąką. Twarożek wymieszać z 2 łyżkami mleka, olejem i szczyptą soli. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Rozwałkować na kwadrat 27x27 cm i wyłożyć formę, nakłuć widelcem. Nałożyć farsz, polać śmietaną z jajkami. Zapiekać 200 st. C przez 30 minut. Posypać pozostałą natką.