Tarta z pomidorami i ricottą

Prosty przepis na tartę

Tarta z pomidorami
Tarta z pomidorami123RF/PICSEL

Ciasto do tarty rozmroź i wyłóż nim natłuszczoną formę. Przykryj je folią do pieczenia i obciąż np. ziarenkami  grochu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na  10 minut. Ściągnij obciążenie i piecz jeszcze ok. 7 minut. Przygotuj masę serową: ricottę zmiksuj z obranym ze skórki pomidorem i ziołami. Dodaj jajko i posiekany szczypiorek, dopraw solą  i pieprzem. Odstaw do lodówki. Gorący upieczony spód posmaruj białkiem. Pomidory pokrój w plastry: kilka ułóż na spodzie, zalej je masą z ricotty, na wierzchu ułóż pozostałe plastry. Piecz w temp. 180 stopni C przez 40 minut.

Tarta ze szpinakiem - najszybszy przepisInteria Kulinaria
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas