Tarta z pomidorami i ricottą
Prosty przepis na tartę

Składniki
- 1 gotowe ciasto do tarty lub ciasto francuskie
- 1 białko do posmarowania
Składniki
- masa serowa
- 250 g sera ricotta
- 4 pomidory + 1 do zmiksowania
- garść świeżych ziół (bazylia, rozmaryn, mięta, kolendra szczypiorek (zielona cześć)
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ciasto do tarty rozmroź i wyłóż nim natłuszczoną formę. Przykryj je folią do pieczenia i obciąż np. ziarenkami grochu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 10 minut. Ściągnij obciążenie i piecz jeszcze ok. 7 minut. Przygotuj masę serową: ricottę zmiksuj z obranym ze skórki pomidorem i ziołami. Dodaj jajko i posiekany szczypiorek, dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. Gorący upieczony spód posmaruj białkiem. Pomidory pokrój w plastry: kilka ułóż na spodzie, zalej je masą z ricotty, na wierzchu ułóż pozostałe plastry. Piecz w temp. 180 stopni C przez 40 minut.