Tarta z pomidorami i ricottą

Prosty przepis na tartę

Składniki

  • 1 gotowe ciasto do tarty lub ciasto francuskie
  • 1 białko do posmarowania

Składniki - masa serowa

  • 250 g sera ricotta
  • 4 pomidory + 1 do zmiksowania
  • garść świeżych ziół (bazylia, rozmaryn, mięta, kolendra szczypiorek (zielona cześć)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania

Reklama

Ciasto do tarty rozmroź i wyłóż nim natłuszczoną formę. Przykryj je folią do pieczenia i obciąż np. ziarenkami  grochu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na  10 minut. Ściągnij obciążenie i piecz jeszcze ok. 7 minut. Przygotuj masę serową: ricottę zmiksuj z obranym ze skórki pomidorem i ziołami. Dodaj jajko i posiekany szczypiorek, dopraw solą  i pieprzem. Odstaw do lodówki. Gorący upieczony spód posmaruj białkiem. Pomidory pokrój w plastry: kilka ułóż na spodzie, zalej je masą z ricotty, na wierzchu ułóż pozostałe plastry. Piecz w temp. 180 stopni C przez 40 minut. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje