Reklama

Reklama

Tarta z rabarbarem i truskawkami idealna na lato

Idealna propozycja na deser podczas letniego przyjęcia.

Składniki

  • 200 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 90 ml zimnej wody

Składniki - nadzienie

  • 360 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 1 cytryna
  • 130 g cukru
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1,5 łyżki roztopionego masła

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól, następnie dodaj masło pokrojone na kawałki i  ugniataj przez chwilę. Następnie dodaj zimną wodę i ugniataj ciasto, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Uformuj ciasto w kulę, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 45 minut.

Reklama

W tym czasie rabarbar pokrój w kostkę, a truskawki w ćwiartki. Przesyp do miski dodaj do nich startą skórkę z jednej cytryny. Następnie posyp cukrem i skrobią kukurydzianą, ale nie mieszaj składników ze sobą.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

Blat oprósz mąką i wyjmij ciasto z lodówki. Podziel je na dwie części - jedną mniejszą, drugą znacznie większą. Większą część rozwałkuj do koła o średnicy ok. 30 cm, a następnie przełóż je na formę do tarty.

Wymieszaj nadzienie owocowe z cukrem i skrobią kukurydzianą i umieść je na cieście. Zostaw niewielki odstęp między nadzieniem a brzegiem ciasta. Brzegi zawiń do środka tak, aby zachodziły na nadzienie. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce i posyp wierzch tarty. Posmaruj kruszonkę roztopionym masłem i posyp łyżką cukru. 

Piecz tartę przez około 35-45 minut. Gdy ciasto się zarumieni, oznacza to, że tarta jest już gotowa. Ostudź ją na kratce.

Ciasto podawaj w towarzystwie musującego półsłodkiego różowego wina Marani o aromacie poziomek, kompotu truskawkowego i żurawiny. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje