Tarta z rabarbarem i truskawkami idealna na lato
Idealna propozycja na deser podczas letniego przyjęcia.
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól, następnie dodaj masło pokrojone na kawałki i ugniataj przez chwilę. Następnie dodaj zimną wodę i ugniataj ciasto, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Uformuj ciasto w kulę, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 45 minut.
W tym czasie rabarbar pokrój w kostkę, a truskawki w ćwiartki. Przesyp do miski dodaj do nich startą skórkę z jednej cytryny. Następnie posyp cukrem i skrobią kukurydzianą, ale nie mieszaj składników ze sobą.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Blat oprósz mąką i wyjmij ciasto z lodówki. Podziel je na dwie części - jedną mniejszą, drugą znacznie większą. Większą część rozwałkuj do koła o średnicy ok. 30 cm, a następnie przełóż je na formę do tarty.
Wymieszaj nadzienie owocowe z cukrem i skrobią kukurydzianą i umieść je na cieście. Zostaw niewielki odstęp między nadzieniem a brzegiem ciasta. Brzegi zawiń do środka tak, aby zachodziły na nadzienie. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce i posyp wierzch tarty. Posmaruj kruszonkę roztopionym masłem i posyp łyżką cukru.
Piecz tartę przez około 35-45 minut. Gdy ciasto się zarumieni, oznacza to, że tarta jest już gotowa. Ostudź ją na kratce.
Ciasto podawaj w towarzystwie musującego półsłodkiego różowego wina Marani o aromacie poziomek, kompotu truskawkowego i żurawiny.