Tarta z serem i mięsem drobiowym
Tarta na wytrawnie to doskonały pomysł na obiad. Ta z mięsem drobiowym i dodatkiem warzyw oraz ziół komponuje wiele smaków.
Składniki
Ciasto:
1,5 szkl. mąki pszennej
½ kostki (10 dag) zimnego masła
2 łyżki jogurtu
6 łyżek drobno startego sera typu parmezan
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek zimnej wody
Farsz:
30 dag mielonego mięsa drobiowego
1 czerwona papryka
12 pomidorków koktajlowych
1 mała puszka kukurydzy
1 szkl. małych różyczek kalafiora
½ szkl. oliwek
po 3 łyżki posiekanych: natki pietruszki i koperku
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 jajka
3 łyżki ricotty
3 łyżki śmietanki30%
1 łyżeczka suszonego oregano
olej, sól, pieprz
Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło, sól, jogurt i ser. Wlej wodę, szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią, schładzaj 30 minut. Rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim okrągłą formę o śr. 24 cm.
Spód i boki ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w 180 st. Paprykę oczyść, pokrój w paski. Podsmaż na łyżeczce oleju. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Kalafior ugotuj (5 minut) w osolonej wodzie, osącz.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Dołóż mięso. Smaż 8 minut. Gdy lekko się zarumieni, przypraw je oregano oraz solą i pieprzem. Zdejmij z palnika, wymieszaj z papryką, przestudź. Kukurydzę i oliwki osącz z zlewy.
Jajka połącz z serem, śmietanką, ricottą i ½ siekanych ziół. Przypraw solą i pieprzem. Do mięsa dołóż kalafior, kukurydzę, oliwki, pomidorki. Wlej sos. Wymieszaj i wyłóż na podpieczony spód. Piecz ok. 40 minut w 180 st. Posyp resztą zieleniny.