Tarta zaginana
Wyjątkowo prosta – z samymi pomidorami i serem

Składniki
- ciasto
- 250 g mąki
- 115 g zimnego masła
- łyżeczka soli
- jajko
- 1/4 szkl. zimnej wody
Składniki
- nadzienie
- ok. 400 g pomidorów, najlepiej różnych (czerwonych, żółtych, koktajlowych) pokrojonych w plasterki
- 100 g świeżo startego sera pleśniowego
- łyżeczka tymianku susz.
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
Sposób przygotowania
1. Składniki na ciasto posiekaj nożem, następnie krótko wyrób, uformuj w dwie kule, zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkuj każdy kawałek na koło o śr. ok. 25 cm. Przełóż na papier do pieczenia. Przenieś na blachę razem z papierem. 2. Na każde koło nałóż stary ser pleśniowy, zostawiając ok. 4 cm marginesu, następnie rozłóż pomidory i oprósz tymiankiem, solą, pieprzem. Brzegi ciasta lekko wyciągnij ku górze (możesz zagiąć je na pomidory). Piecz ok. 50 min w 190°C (lub do momentu, aż ciasto się zezłoci). Podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.