Tartaletki z karmelizowaną śliwką
Śliwki myjemy i pozbawiamy owoce pestek. Kroimy je w plasterki.
Składniki:
- 150 g świeżych śliwek,
- 5 łyżek brązowego cukru,
- 1 łyżeczka masła,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 opakowanie serka Mascarpone,
- 100 ml słodkiej śmietanki 36%,
- 1 opakowanie słodkich tartaletek od Dan Cake,
- garść lubionych orzechów,
Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy i pozbawiamy owoce pestek. Kroimy je w plasterki. Na patelni roztapiamy masło na delikatnym ogniu. Dodajemy cynamon i cukier. Podsmażamy aż do pojawienia się "pianki". Do tak przygotowanego masła z przyprawami, dodajemy owoce i podsmażamy do czasu, aż owoce puszczą sok i zrobi się gęsty sos. Podduszamy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy ulubione orzechy i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Serek Mascarpone wykładamy do miski, dodajemy słodką śmietankę i mieszamy trzepaczką tak, aby masa nie straciła konsystencji. Masę wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Wyjmujemy tartaletki, do środka nakładamy masę. Całość dekorujemy karmelizowanymi śliwkami.