Reklama

Reklama

Tartaletki z karmelizowaną śliwką

Śliwki myjemy i pozbawiamy owoce pestek. Kroimy je w plasterki.

Składniki:

  • 150 g świeżych śliwek,
  • 5 łyżek brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 opakowanie serka Mascarpone,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 36%,
  • 1 opakowanie słodkich tartaletek od Dan Cake,
  • garść lubionych orzechów,

Sposób przygotowania:


Śliwki myjemy i pozbawiamy owoce pestek. Kroimy je w plasterki. Na patelni roztapiamy masło na delikatnym ogniu. Dodajemy cynamon i cukier. Podsmażamy aż do pojawienia się "pianki". Do tak przygotowanego masła z przyprawami, dodajemy owoce i podsmażamy do czasu, aż owoce puszczą sok i zrobi się gęsty sos. Podduszamy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy ulubione orzechy i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Serek Mascarpone wykładamy do miski, dodajemy słodką śmietankę i mieszamy trzepaczką tak, aby masa nie straciła konsystencji. Masę wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Wyjmujemy tartaletki, do środka nakładamy masę. Całość dekorujemy karmelizowanymi śliwkami.

Reklama

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy