Składniki: Ciasto: - 10 dag cukru pudru, - 20 dag masła, - 30 dag mąki, - 1 jajko, - 1 żółtko, - szczypta soli Oraz: - 6 szt jabłek, - 1 szklanka miodu, - 1/2 cytryny, - 4 łyżki borówek do mięs Składniki: Wszystkie składniki na ciasto muszą być dobrze schłodzone. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, jajka i sól. Szybko zagnieść, schładzać w lodówce min. 1 h. Po tym czasie rozwałkować ciasto dość cienko i wyłożyć nim foremki tareletkowe wysmarowane masłem i oprószone mąką. Opiec na złoty kolor w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Jabłka umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w półplasterki i skropić sokiem z cytryny. Rozgrzać na głębokiej patelni miód, smażyć na nim plasterki jabłek. Usmażone jabłka wykładać na tarteletki i dekorować łyżeczką borówek. Czas przygotowania: 2 h. Przepis na 12 szt.