Tarty z kwaskową nutą
W tych wypiekach im więcej pierwszych letnich owoców zerwanych prosto z krzaczka, tym lepiej, bo ich delikatnie wytrawny smak idealnie równoważy słodycz ciasta oraz kremu. Zresztą sami spróbujcie!

Tutti frutti z masą limonkową
Składniki
- 2 szkl. mąki pszennej l 1 kostka (20 dag) zimnego masła
- 4 żółtka
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1/2 szkl. cukru;
- masa i obłożenie
- 5 łyżeczek żelatyny
- 2 i 1/2 szkl. jogurtu
- sok i skórka z 1 limonki
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 2/3 szkl. cukru
- 80 dag drobnych miękkich owoców: porzeczek białych, czarnych i czerwonych, malin, poziomek;
- dodatkowo
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
1. Do miseczki przesiej mąkę. Wsyp cukier. Dodaj masło, żółtka i wodę. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem. Kiedy powstaną grudki, rękoma zagnieć ciasto. Zrób to szybko (podczas długiego wyrabiania uaktywnia się gluten, który powoduje, że ciasto robi się klejące, a po upieczeniu twarde). Z przygotowanego ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30-40 minut. 2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek. Formę do tarty (śr. 30 cm) posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem. Ciasto dociśnij do ścianek i spodu formy. Przykryj pergaminem i suchymi ziarenkami fasoli, by spód był płaski. Piecz przez 15 minut w temp. 175˚C. Usuń papier oraz fasolę. 3. Spód ponownie wstaw do piekarnika, piecz jeszcze 10-15 minut w tej samej temperaturze. Kiedy ładnie się zrumieni, wyjmij go i wystudź. Owoce w zależności od rodzaju umyj, oczyść i dobrze osusz. 4. Potem na kruchym spodzie ułóż 1/3 owoców. Żelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody. Poczekaj, aż spęcznieje i rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Jogurt wymieszaj z cukrem oraz sokiem i skórką z limonki. Śmietanę ubij, połącz z masą jogurtową oraz żelatyną. Wylej na kruchy spód z owocami. Tartę chłodź przez około 4 godziny. Obłóż resztą owoców.

Śmietanowo-kakaowa
Składniki
- 1 op. ciasta francuskiego
- po 20 dag agrestu, malin i porzeczek
- 3 żółtka
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 1/2 szkl. cukru
- 2 op. cukru waniliowego
- 1 łyżka wiśniówki
- po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i kakao
- tłuszcz do formy
- bita śmietana i owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Ciasto rozmroź, rozwałkuj na placek. Formę (śr. 28-30 cm) posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem, przykryj pergaminem i obciąż suchymi ziarenkami fasoli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200˚C. Piecz 10 minut. Owoce umyj, oczyść, osusz. temp. 185˚C. Dobrze wystudź. Posmaruj bitą śmietaną i obłóż świeżymi owocami.

Serowa z kruchą kratką
Składniki
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 1 kostka masła
- 2 jajka
- krem
- 40 dag mielonego twarogu
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1/4 kostki masła
- 1 op. budyniu waniliowego
- Dodatkowo: po ok. 30 dag truskawek i agrestu, trochę tłuszczu do formy
Sposób przygotowania
1. Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło pokrojone na kawałki, jajka oraz cukier. Składniki szybko zagnieć. Ok. 1/3 ciasta oderwij, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Resztę ciasta rozwałkuj na cienki placek. Formę do tarty (śr. 30-32 cm) posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem. Spód ponakłuwaj widelcem. Także wstaw do lodówki. Owoce opłucz, oczyść, osusz. 2. Składniki na krem dobrze utrzyj mikserem. Spód z kruchego ciasta posmaruj kremem serowym. Na tym ułóż owoce. Z pozostałego ciasta zrób na wierzchu kratkę i różyczki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz ok. 40 minut.