Reklama

Tarty z kwaskową nutą

W tych wypiekach im więcej pierwszych letnich owoców zerwanych prosto z krzaczka, tym lepiej, bo ich delikatnie wytrawny smak idealnie równoważy słodycz ciasta oraz kremu. Zresztą sami spróbujcie!

Tutti frutti z masą limonkową

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej l 1 kostka (20 dag) zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1/2 szkl. cukru;

Składniki - masa i obłożenie

  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 i 1/2 szkl. jogurtu
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 2/3 szkl. cukru
  • 80 dag drobnych miękkich owoców: porzeczek białych, czarnych i czerwonych, malin, poziomek;

Składniki - dodatkowo

  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

1. Do miseczki przesiej mąkę. Wsyp cukier. Dodaj masło, żółtka i wodę. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem. Kiedy powstaną grudki, rękoma zagnieć ciasto. Zrób to szybko (podczas długiego wyrabiania uaktywnia się gluten, który powoduje, że ciasto robi się klejące, a po upieczeniu twarde). Z przygotowanego ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30-40 minut. 

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek. Formę do tarty (śr. 30 cm) posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem. Ciasto dociśnij do ścianek i spodu formy. Przykryj pergaminem i suchymi ziarenkami fasoli, by spód był płaski. Piecz przez 15 minut w temp. 175˚C. Usuń papier oraz fasolę. 

3. Spód ponownie wstaw do piekarnika, piecz jeszcze 10-15 minut w tej samej temperaturze. Kiedy ładnie się zrumieni, wyjmij go i wystudź. Owoce w zależności od rodzaju umyj, oczyść i dobrze osusz. 

4. Potem na kruchym spodzie ułóż 1/3 owoców. Żelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody. Poczekaj, aż spęcznieje i rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Jogurt wymieszaj z cukrem oraz sokiem i skórką z limonki. Śmietanę ubij, połącz z masą jogurtową oraz żelatyną. Wylej na kruchy spód z owocami. Tartę chłodź przez około 4 godziny. Obłóż resztą owoców.  

Reklama

Śmietanowo-kakaowa

Składniki

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • po 20 dag agrestu, malin i porzeczek
  • 3 żółtka
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka wiśniówki
  • po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i kakao
  • tłuszcz do formy
  • bita śmietana i owoce do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Ciasto rozmroź, rozwałkuj na placek. Formę (śr. 28-30 cm) posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem, przykryj pergaminem i obciąż suchymi ziarenkami fasoli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200˚C. Piecz 10 minut. Owoce umyj, oczyść, osusz. temp. 185˚C. Dobrze wystudź. Posmaruj bitą śmietaną i obłóż świeżymi owocami.  

Serowa z kruchą kratką

Składniki dla: 14 porcji

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka

Składniki - krem

  • 40 dag mielonego twarogu
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 kostki masła
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • Dodatkowo: po ok. 30 dag truskawek i agrestu, trochę tłuszczu do formy

Sposób przygotowania

1. Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło pokrojone na kawałki, jajka oraz cukier. Składniki szybko zagnieć. Ok. 1/3 ciasta oderwij, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Resztę ciasta rozwałkuj na cienki placek. Formę do tarty (śr. 30-32 cm) posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem. Spód ponakłuwaj widelcem. Także wstaw do lodówki. Owoce opłucz, oczyść, osusz. 

2. Składniki na krem dobrze utrzyj mikserem. Spód z kruchego ciasta posmaruj kremem serowym. Na tym ułóż owoce. Z pozostałego ciasta zrób na wierzchu kratkę i różyczki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz ok. 40 minut. 

Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy