Reklama

Reklama

Te produkty z powodzeniem możesz mrozić. Nie tracą konsystencji ani smaku

Mrożenie jest najprostszym i jednym z najbardziej efektywnych sposobów konserwowania żywności. Dzięki niemu możemy przedłużyć świeżość wielu produktów, a także przechować gotowe dania bez obaw o to, że utracą swoją konsystencję, czy też smak. Mrozić możemy zdecydowaną większość artykułów – nie tylko mięso, owoce, warzywa czy ryby. Oto lista produktów, które bez obaw możemy włożyć do zamrażarki.

Marnowanie żywności jest poważnym problemem zarówno w Polsce, jak i na świecie. Dane  Programu Racjonalizacji i Ograniczania Marnotrawstwa Żywności nie pozostawiają w tej  sprawie żadnych wątpliwości.  Według nich co roku w naszym kraju wyrzuca się około 5 mln ton artykułów spożywczych (dane z 2021 roku). Około 60 proc. to żywność, której pozbywamy się w gospodarstwach domowych.   

Jednym ze sposobów na ograniczenie  marnowania żywności jest regularne mrożenie produktów, które zalegają nam w lodówce. Mrozić możemy znacznie więcej artykułów spożywczych, niż nam się wydaje. Które artykuły bez obaw o ich konsystencję czy też smak możemy przechowywać w zamrażarce?

Reklama

Masło

Nic nie stoi na przeszkodzie, by mrozić masło. Ten produkt przechowywany w zamrażarce nie traci walorów smakowych. W konsekwencji, jeśli wyjeżdżamy na jakiś czas i chcemy zabezpieczyć artykuł przed zepsuciem, śmiało możemy go zamrozić. Jak to zrobić?

Zdecydowanie najlepiej jest mrozić masło w oryginalnym opakowaniu. Jeśli jednak zużyliśmy już  jakąś część produkty, powinniśmy resztę włożyć do  szczelnego woreczka lub w celu zabezpieczenia całości owinąć dokładnie folią aluminiową. Tak zabezpieczony artykuł bez obaw możemy przechowywać około trzech tygodni.

Margaryna, podobnie jak masło, nadaje się do mrożenia.

Pieczywo

Jeśli podczas zakupów spożywczych przecenliśmy swoje możliwości i zakupiliśmy znacznie więcej pieczywa niż jesteśmy z stanie zjeść, nic straconego. Chleby i bułki z powodzeniem  możemy mrozić. Jak to zrobić?

Jeśli chcemy, aby pieczywo po rozmrożeniu było smaczne i miękkie, powinniśmy konserwować je,  gdy jest jeszcze świeże. Niestety, czerstwy chleb po rozmrożeniu nie stanie się ponownie chrupki i sprężysty. Pieczywo w zależności od potrzeb możemy mrozić w kawałkach lub w całości. Ważne, byśmy przed włożeniem go do zamrażarki starannie zabezpieczyli bochenek. W tym celu najlepiej użyć woreczka foliowego i gumki recepturki.

Jajka

Bardzo rzadko decyduje się na mrożenie jajek.  Tymczasem nic nie stoi na przeszkodzie, by w ten sposób konserwować ten produkt. Należy jednak pamiętać, że jajka przed włożeniem  do zamrażarki powinniśmy rozbić i następnie przelać ich zawartość do sterylnego woreczka. Skorupki źle reagują na niską temperaturę i pod jej wpływem mogą pęknąć. To z kolei znacznie utrudnia rozmrażanie produktu.

  

Ziemniaki

Chyba każdemu zdarzyło się chociaż raz ugotować na obiad zbyt dużo ziemniaków.  Wspomnianego nadmiaru nie musimy jednak wyrzucać.  Poddane obróbce termicznej ziemniaki możemy bowiem zamrozić - najlepiej w postaci tłuczonej. Jeśli chcemy, aby po rozmrożeniu nadal  były pyszne i aromatyczne, powinniśmy dodać do nich odrobinę tłuszczu. Dzięki temu mimo minusowej temperatury zachowają swoją strukturę i aksamitność.

Cebula, imbir, czosnek       

Większość osób zdaje sobie sprawę,  że nie ma żadnych przeciwskazań przed mrożeniem warzyw w całości. Jednak nie każdy wie,  że z  powodzeniem możemy konserwować także pokrojone warzywa i przyprawy, takie jak: czosnek,  imbir czy też cebula. Wystarczy, że wcześniej włożymy poszczególne produkty do szczelnych pojemników. Zaraz po rozmrożeniu będą nadawały się do spożycia.

***
Zobacz również:
Kultowy przepis z domu siostry Anastazji. Tak robi je zakonnica

Cudze chwalicie, swego nie znacie - polskie superfoods

Babciny sposób na puszyste kotlety schabowe. Sekret tkwi w dwóch składnikach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mrożenie jedzenia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy