Babciny sposób na puszyste kotlety schabowe. Sekret tkwi w dwóch składnikach
Choć puszystość kotleta zależy w dużej mierze od mięsa, są sposoby, aby nadać im jeszcze większej puszystości. Sądzisz, że nie ma nic lepszego niż dobrze rozbity schabowy? Jesteś w błędzie! Nie ma nic lepszego niż dobrze rozbity schabowy w puszystej panierce.
Puszyste kotlety schabowe - składniki
Do przygotowania doskonałych schabowych potrzebujemy:
- 6 kawałków mięsa
- 1 szklanka mleka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, bułka tarta i olej
Czytaj również: Kotlety mielone. Co zrobić, by były idealne?
Babciny sposób na puszyste kotlety schabowe
- Mięso rozbijamy na szerokie, cienkie płaty, posypujemy obustronnie pieprzem i solą do smaku.
- Czosnek obieramy, ząbki kroimy drobno w plasterki, a następnie w misce przekładamy je na przemian z mięsem.
- Naczynie zalewamy przygotowaną porcją mleka, po czym miskę wstawiamy do lodówki. Aby mleko i czosnek wykonały swoje zadanie, daj im minimum 2 godziny, a najlepiej około 8.
- Po upływie tego czasu, kawałki mięsa wyciągamy pojedynczo. Obtaczamy plastry w bułce tartej, mocno dociskając, żeby panierka dobrze przywierała.
- Wykładamy kotlety na rozgrzany olej na patelni, smażymy do zezłocenia z obu stron.
- Gotowe podajemy według uznania. Zalecamy z ziemniakami oraz ulubioną surówką.
Sprawdź również: Schabowy inaczej
***