Reklama

Reklama

Babciny sposób na puszyste kotlety schabowe. Sekret tkwi w dwóch składnikach

Choć puszystość kotleta zależy w dużej mierze od mięsa, są sposoby, aby nadać im jeszcze większej puszystości. Sądzisz, że nie ma nic lepszego niż dobrze rozbity schabowy? Jesteś w błędzie! Nie ma nic lepszego niż dobrze rozbity schabowy w puszystej panierce.

  • Chyba każdy z nas wspomina babciną kuchnię w samych superlatywach. Dawne przepisy i tajne składniki są przekazywane kolejnym pokoleniom. 
  • Teraz także wy możecie przygotować puszyste kotlety jak z babcinej kuchni. Wystarczy czosnek i mleko.

Puszyste kotlety schabowe - składniki

Do przygotowania doskonałych schabowych potrzebujemy:

  • 6 kawałków mięsa
  • 1 szklanka mleka
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz, bułka tarta i olej

Czytaj również: Kotlety mielone. Co zrobić, by były idealne?

Reklama

Babciny sposób na puszyste kotlety schabowe

  1. Mięso rozbijamy na szerokie, cienkie płaty, posypujemy obustronnie pieprzem i solą do smaku.
  2. Czosnek obieramy, ząbki kroimy drobno w plasterki, a następnie w misce przekładamy je na przemian z mięsem.
  3. Naczynie zalewamy przygotowaną porcją mleka, po czym miskę wstawiamy do lodówki. Aby mleko i czosnek wykonały swoje zadanie, daj im minimum 2 godziny, a najlepiej około 8.
  4. Po upływie tego czasu, kawałki mięsa wyciągamy pojedynczo. Obtaczamy plastry w bułce tartej, mocno dociskając, żeby panierka dobrze przywierała.
  5. Wykładamy kotlety na rozgrzany olej na patelni, smażymy do zezłocenia z obu stron.
  6. Gotowe podajemy według uznania. Zalecamy z ziemniakami oraz ulubioną surówką. 

Sprawdź również: Schabowy inaczej

***

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy