Reklama

Reklama

Kultowy przepis z domu siostry Anastazji. Tak robi je zakonnica

Sprawdzone przepisy siostry Anastazji - gdy chcesz zaskoczyć gości i usłyszeć "poproszę dokładkę", wypróbuj dań polecanych właśnie przez siostrę Anastazję. Nazwaną ją „Pierwszą Kucharką Rzeczypospolitej”, swoimi pomysłami dzieli się od lat, a jej książki cieszą się ogromną popularnością. W jednej z nich zdradziła, jak przygotować idealne gołąbki ziemniaczane. Sprawdźcie!

Przepisy Siostry Anastazji: "To kuchnia dla każdego"

Siostra Anastazja została okrzyknięta przez Tygodnik "Gość Niedzielny" Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej. Skromna, pochodząca z Bieszczad zakonnica od kilkunastu lat kształtuje kuchnię w polskich domach. Miłośnicy gotowania doceniają to, że Siostra Anastazja czerpie z tradycji i dzięki temu jej potrawy mają wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Przepisy Siostry Anastazji zawsze się sprawdzają. Poradzi sobie z nimi każdy, nawet początkujący kucharz. 

Praca i pomysły zakonnicy zostały docenione, a świadczy o tym, chociażby liczba sprzedanych książek siostry Anastazji.  W jednym z wywiadów autorka wspomniała o tym, jakie były początki jej przygody z gotowaniem. Przyznała, że przez wiele lat gotowała, piekła, wymyślała przepisy i lubiła to robić. A ojcowie jezuici uznali, że warto, by jej receptury były szerzej znane, i tak pojawiła się pierwsza publikacja - 103 ciasta siostry Anastazji. 

Reklama

W książkach znajdziemy przepisy świąteczne, postne, te droższe i te tańsze. Ale, jak podkreśla siostra Anastazja, "zawsze z tych produktów, które znajdują się pod ręką, w każdym sklepie. Bo to kuchnia dla każdego".

Zakonnica zapytana o to, kto pomógł jej w nauce gotowania, odpowiedziała: Trochę zapamiętałam z nauk mamy. Pomagały mi też niektóre sąsiadki, starsza siostra, która mieszkała już poza domem... Jak sobie z bratem ugotowaliśmy, tak też zjedliśmy. Musieliśmy sobie jakoś radzić. 

Czytaj również: Przetwory z ogórków. Najlepsze przepisy siostry Anastazji

Przepis siostry Anastazji na gołąbki ziemniaczane

Jedną z potraw, które wspomina ze swojego dzieciństwa siostra Anastazja, są gołąbki ziemniaczane, które idealnie komponują się z sosem śmietanowym. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości. Jeśli szukacie pomysłu na obiad - poznajcie przepis na te tradycyjne, niepowtarzalne w smaku danie.

Składniki na gołąbki ziemniaczane wg przepisu siostry Anastazji:

  • 1 średnia główka kapusty białej 
  • sól 

Wykonanie: 

  1. Kapustę sparzyć w osolonej wodzie. 
  2. Następnie wyciąć głąb i oddzielić poszczególne liście, usuwając ich twarde części.

Składniki na farsz ziemniaczany:

  • 1 kg ziemniaków 
  • 2 cebule 
  • 1 szklanka rosołu (wywaru jarzynowego) 
  • tłuszcz 
  • sól 
  • pieprz 

Farsz ziemniaczany - wykonanie: 

  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć drobno na tarce. 
  2. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. 
  3. Do masy ziemniaczanej dodać zeszkloną cebulę, dobrze wymieszać i doprawić do smaku. 
  4. Farsz układać na przygotowanych liściach kapusty, brzegi złożyć do środka i zwinąć ciasno w rulon. 
  5. Gołąbki ułożyć warstwami w płaskim naczyniu, polać sosem śmietanowym i dusić pod przykryciem do miękkości (ziemniaki powinny być dobrze wysmażone), od czasu do czasu uzupełniając odparowaną wodę rosołem lub wywarem jarzynowym. 

Składniki na sos śmietanowy:

  • 1/2 l słodkiej śmietany 
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 

Sos śmietanowy - wykonanie: 

Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i doprawić do smaku

Czytaj również: Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

***


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Siostra Anastazja | przepisy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy