Kultowy przepis z domu siostry Anastazji. Tak robi je zakonnica
Sprawdzone przepisy siostry Anastazji - gdy chcesz zaskoczyć gości i usłyszeć "poproszę dokładkę", wypróbuj dania polecane właśnie przez siostrę Anastazję. Nazwaną ją „Pierwszą Kucharką Rzeczypospolitej”, swoimi pomysłami dzieli się od lat, a jej książki cieszą się ogromną popularnością. W jednej z nich zdradziła, jak przygotować idealne gołąbki ziemniaczane. Sprawdźcie!
Przepisy Siostry Anastazji: "To kuchnia dla każdego"
Siostra Anastazja została okrzyknięta przez Tygodnik "Gość Niedzielny" Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej. Skromna, pochodząca z Bieszczad zakonnica od kilkunastu lat kształtuje kuchnię w polskich domach. Miłośnicy gotowania doceniają to, że Siostra Anastazja czerpie z tradycji i dzięki temu jej potrawy mają wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Przepisy Siostry Anastazji zawsze się sprawdzają. Poradzi sobie z nimi każdy, nawet początkujący kucharz.
Starałam się zawsze, żeby kuchnia była zróżnicowana. Nikt przecież nie je codziennie świątecznego obiadu i takiego samego ciasta
Praca i pomysły zakonnicy zostały docenione, a świadczy o tym, chociażby liczba sprzedanych książek siostry Anastazji. W jednym z wywiadów autorka wspomniała o tym, jakie były początki jej przygody z gotowaniem. Przyznała, że przez wiele lat gotowała, piekła, wymyślała przepisy i lubiła to robić. A ojcowie jezuici uznali, że warto, by jej receptury były szerzej znane, i tak pojawiła się pierwsza publikacja - 103 ciasta siostry Anastazji.
W książkach znajdziemy przepisy świąteczne, postne, te droższe i te tańsze. Ale, jak podkreśla siostra Anastazja, "zawsze z tych produktów, które znajdują się pod ręką, w każdym sklepie. Bo to kuchnia dla każdego".
Zakonnica zapytana o to, kto pomógł jej w nauce gotowania, odpowiedziała: Trochę zapamiętałam z nauk mamy. Pomagały mi też niektóre sąsiadki, starsza siostra, która mieszkała już poza domem... Jak sobie z bratem ugotowaliśmy, tak też zjedliśmy. Musieliśmy sobie jakoś radzić.
Mamy w naszej kulinarnej tradycji dania i pomysły naprawdę wyjątkowe i powinniśmy je odkrywać na nowo
Czytaj również: Przetwory z ogórków. Najlepsze przepisy siostry Anastazji
Przepis siostry Anastazji na gołąbki ziemniaczane
Jedną z potraw, które wspomina ze swojego dzieciństwa siostra Anastazja, są gołąbki ziemniaczane, które idealnie komponują się z sosem śmietanowym. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości. Jeśli szukacie pomysłu na obiad - poznajcie przepis na te tradycyjne, niepowtarzalne w smaku danie.
Kuchnia, jak można się domyślać, była bardzo uboga. Gospodynie nie znały tylu przepisów, co dziś, ani nie miały dostępu do tak wielu produktów. Niemniej pewne dania pamiętam doskonale: barszcz biały, gołąbki z ziemniakami, pierogi
Składniki na gołąbki ziemniaczane wg przepisu siostry Anastazji:
- 1 średnia główka kapusty białej
- sól
Wykonanie:
- Kapustę sparzyć w osolonej wodzie.
- Następnie wyciąć głąb i oddzielić poszczególne liście, usuwając ich twarde części.
Składniki na farsz ziemniaczany:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 1 szklanka rosołu (wywaru jarzynowego)
- tłuszcz
- sól
- pieprz
Farsz ziemniaczany - wykonanie:
- Ziemniaki obrać, zetrzeć drobno na tarce.
- Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.
- Do masy ziemniaczanej dodać zeszkloną cebulę, dobrze wymieszać i doprawić do smaku.
- Farsz układać na przygotowanych liściach kapusty, brzegi złożyć do środka i zwinąć ciasno w rulon.
- Gołąbki ułożyć warstwami w płaskim naczyniu, polać sosem śmietanowym i dusić pod przykryciem do miękkości (ziemniaki powinny być dobrze wysmażone), od czasu do czasu uzupełniając odparowaną wodę rosołem lub wywarem jarzynowym.
Składniki na sos śmietanowy:
- 1/2 l słodkiej śmietany
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
Sos śmietanowy - wykonanie:
Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i doprawić do smaku
Czytaj również: Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę
***