Kultowy przepis z domu siostry Anastazji. Tak robi je zakonnica

Sprawdzone przepisy siostry Anastazji - gdy chcesz zaskoczyć gości i usłyszeć "poproszę dokładkę", wypróbuj dania polecane właśnie przez siostrę Anastazję. Nazwaną ją „Pierwszą Kucharką Rzeczypospolitej”, swoimi pomysłami dzieli się od lat, a jej książki cieszą się ogromną popularnością. W jednej z nich zdradziła, jak przygotować idealne gołąbki ziemniaczane. Sprawdźcie!

Poznaj sprawdzony przepis od siostry Anastazji na gołąbki ziemniaczane
Poznaj sprawdzony przepis od siostry Anastazji na gołąbki ziemniaczane materiały prasowe

Przepisy Siostry Anastazji: "To kuchnia dla każdego"

Siostra Anastazja została okrzyknięta przez Tygodnik "Gość Niedzielny" Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej. Skromna, pochodząca z Bieszczad zakonnica od kilkunastu lat kształtuje kuchnię w polskich domach. Miłośnicy gotowania doceniają to, że Siostra Anastazja czerpie z tradycji i dzięki temu jej potrawy mają wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Przepisy Siostry Anastazji zawsze się sprawdzają. Poradzi sobie z nimi każdy, nawet początkujący kucharz.

Starałam się zawsze, żeby kuchnia była zróżnicowana. Nikt przecież nie je codziennie świątecznego obiadu i takiego samego ciasta
"Siostra Anastazja, Życie pełne smaku"

Praca i pomysły zakonnicy zostały docenione, a świadczy o tym, chociażby liczba sprzedanych książek siostry Anastazji.  W jednym z wywiadów autorka wspomniała o tym, jakie były początki jej przygody z gotowaniem. Przyznała, że przez wiele lat gotowała, piekła, wymyślała przepisy i lubiła to robić. A ojcowie jezuici uznali, że warto, by jej receptury były szerzej znane, i tak pojawiła się pierwsza publikacja - 103 ciasta siostry Anastazji.

Siostra Anastazja Pustelnik jest znaną autorką setek przepisów na dania i przetwory
Siostra Anastazja Pustelnik jest znaną autorką setek przepisów na dania i przetworyGrzegorz Bukala/REPORTEREast News

W książkach znajdziemy przepisy świąteczne, postne, te droższe i te tańsze. Ale, jak podkreśla siostra Anastazja, "zawsze z tych produktów, które znajdują się pod ręką, w każdym sklepie. Bo to kuchnia dla każdego".

Zakonnica zapytana o to, kto pomógł jej w nauce gotowania, odpowiedziała: Trochę zapamiętałam z nauk mamy. Pomagały mi też niektóre sąsiadki, starsza siostra, która mieszkała już poza domem... Jak sobie z bratem ugotowaliśmy, tak też zjedliśmy. Musieliśmy sobie jakoś radzić.

Siostra Anastazja od kuchni
Mamy w naszej kulinarnej tradycji dania i pomysły naprawdę wyjątkowe i powinniśmy je odkrywać na nowo
"Siostra Anastazja, Życie pełne smaku"

Przepis siostry Anastazji na gołąbki ziemniaczane

Jedną z potraw, które wspomina ze swojego dzieciństwa siostra Anastazja, są gołąbki ziemniaczane, które idealnie komponują się z sosem śmietanowym. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości. Jeśli szukacie pomysłu na obiad - poznajcie przepis na te tradycyjne, niepowtarzalne w smaku danie.

Gołąbki ziemniaczane według przepisu Siostry Anastazji
Gołąbki ziemniaczane według przepisu Siostry Anastazji materiały prasowe
Kuchnia, jak można się domyślać, była bardzo uboga. Gospodynie nie znały tylu przepisów, co dziś, ani nie miały dostępu do tak wielu produktów. Niemniej pewne dania pamiętam doskonale: barszcz biały, gołąbki z ziemniakami, pierogi
"Siostra Anastazja, Życie pełne smaku"

Składniki na gołąbki ziemniaczane wg przepisu siostry Anastazji:

  • 1 średnia główka kapusty białej 
  • sól 

Wykonanie:

  1. Kapustę sparzyć w osolonej wodzie. 
  2. Następnie wyciąć głąb i oddzielić poszczególne liście, usuwając ich twarde części.

Składniki na farsz ziemniaczany:

  • 1 kg ziemniaków 
  • 2 cebule 
  • 1 szklanka rosołu (wywaru jarzynowego) 
  • tłuszcz 
  • sól 
  • pieprz 

Farsz ziemniaczany - wykonanie: 

  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć drobno na tarce. 
  2. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. 
  3. Do masy ziemniaczanej dodać zeszkloną cebulę, dobrze wymieszać i doprawić do smaku. 
  4. Farsz układać na przygotowanych liściach kapusty, brzegi złożyć do środka i zwinąć ciasno w rulon. 
  5. Gołąbki ułożyć warstwami w płaskim naczyniu, polać sosem śmietanowym i dusić pod przykryciem do miękkości (ziemniaki powinny być dobrze wysmażone), od czasu do czasu uzupełniając odparowaną wodę rosołem lub wywarem jarzynowym. 

Składniki na sos śmietanowy:

  • 1/2 l słodkiej śmietany 
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 

Sos śmietanowy - wykonanie: 

Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i doprawić do smaku

***

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas