Te przekąski na pewno zrobią furorę!

Gotowe chipsy i paluszki to niezły pomysł na imprezowe menu, ale może warto czymś swoich gości zaskoczyć? Czytaj więcej na http://www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/malwina-zaborowska/blogi/news-przekaski-w-sam-raz-na-andrzejkowy-wieczor-i-nie-tylko,nId,1066534?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Domowe nachosy, fot. Malwina Zaborowska
Domowe nachosy, fot. Malwina ZaborowskaRMF24

Domowe nachosy z pastą fasolową

Składniki: szklanka mąki kukurydzianej, szklanka mąki pszennej, łyżka oliwy, 150 ml ciepłej wody, sól

Przygotowanie: Składniki łączymy, ugniatamy ciasto - jeśli zbyt klei się do dłoni, możemy dodać jeszcze trochę mąki. Przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką na około 20 minut. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, cienko rozwałkowujemy, dzielimy na trójkąciki. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Na blachę wykładamy papier, a następnie nachosy. Pieczemy około 15 minut.

Pasta fasolowa: Nachosy możemy podać na przykład z lekko pikantną pastą fasolową. Robimy ją ekspresowo!

Składniki: Mała puszka fasoli, łyżka soku z limonki, 2 łyżki oliwy, szczypta soli, łyżeczka sproszkowanego chili, kilka listków świeżej kolendry;

Wszystkie składniki wkładamy do blendera, miksujemy.

Rożki marchewkowo-imbirowe

Rożki marchewkowo-imbirowe, fot. Malwina Zaborowska
Rożki marchewkowo-imbirowe, fot. Malwina Zaborowska RMF24


Zachwycą poszukiwaczy nowych smaków. Pierwsze skrzypce gra tu imbir. To jego smak nadaje rożkom wyrazistości. Możemy je podawać ze świeżą kolendrą i jogurtem.

Składniki: około 200 g ciasta francuskiego, jajko, czarny sezam;

1 duża marchewka, łyżka startego imbiru, pół szklanki soku z mandarynek, 200 g serka koziego, łyżka miodu, łyżeczka kminu rzymskiego, 2 papryczki peperoncino, łyżeczka wędzonej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, łyżka oliwy;

Przygotowanie: obraną, startą marchewkę polewamy łyżką miodu, i podsmażamy na patelni; dolewamy sok z mandarynek, dodajemy imbir, kmin rzymski, peperoncino, wędzoną i słodką paprykę; zdejmujemy z ognia; dodajemy serek kozi, mieszamy.

Rozwałkowujemy delikatnie ciasto francuskie, wycinamy małe kwadraty. Na każdy wykładamy po łyżeczce farszu (nie za dużo, żeby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia!). Sklejamy w rożki. Wierch każdego smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15-20 minut.

Malwina Zaborowska

RMF24.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas