Te zupy zrobisz z tego, co masz w lodówce. Rozgrzeją cię lepiej niż koc

Agnieszka Tkacz

Agnieszka Tkacz

Szukasz przepisów na jesień? Te zupy z pewnością ci zasmakują
Szukasz przepisów na jesień? Te zupy z pewnością ci zasmakująOlga Yastremska, New Africa, Africa Studio123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Jesień to czas na rozgrzewające zupy. Wykorzystaj sezonowe składniki
  2. Zupa dyniowa - wymaga zaledwie kilku składników
  3. Zupa cebulowa - zdrowa, treściwa i rozgrzewająca
  4. Zupa brokułowo-serowa - robi się sama
  5. Tunezyjska zupa z ciecierzycy - gęsta i aromatyczna
  6. Szybka zupa na obiad - syci i dostarcza składników odżywczych

Jesień to czas na rozgrzewające zupy. Wykorzystaj sezonowe składniki

Zobacz również:

Zupa dyniowa - wymaga zaledwie kilku składników

Składniki

  • 600 g dyni
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 600 ml bulionu
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
Kremowa zupa dyniowa posypana prażonymi pestkami dyni, podana w białej misce na jasnym tle.
Zupa dyniowaCanva ProINTERIA.PL
  1. Dynię obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Miąższ kroimy w kostkę.
  2. Ziemniaki obieramy i też kroimy w kostkę.
  3. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy.
  4. W garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dorzucamy ziemniaki i dynię.
  5. Podsmażamy przez kilka minut, a następnie zalewamy wszystko bulionem i gotujemy do miękkości - potrwa to ok. 20-30 minut.
  6. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy mleko i całość blendujemy na gładki, gęsty krem.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem i ponownie wstawiamy na gaz.
  8. Kiedy zupa się zagotuje, będzie gotowa do podania.

Zupa cebulowa - zdrowa, treściwa i rozgrzewająca

Składniki

  • 1 litr bulionu
  • 1 kg cebuli żółtej
  • 1 kg cebuli czerwonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • majeranek
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: starty ser, duża bagietka
  1. Cebulę obieramy, opłukujemy i kroimy w piórka.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy masło - możemy dodać do niego odrobinę oliwy.
  3. Wrzucamy cebulę i smażymy na początku na średnim ogniu, a potem na małym.
  4. Smażymy ją do momentu, aż się skarmelizuje, czyli nabierze złocistego koloru i będzie słodka w smaku.
  5. Na samym końcu dorzucamy posiekany czosnek i smażymy dodatkowe kilka minut.
  6. Następnie wlewamy bulion, dodajemy majeranek i tymianek, doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Gotujemy przez 15-20 minut. Po tym czasie zupa będzie gotowa do podania.

Zupa brokułowo-serowa - robi się sama

Składniki

  • 1 cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 litr bulionu
  • 100 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 200 g sera cheddar
  • brokuł
  • 2 marchewki
  • sól i pierz
Kremowa zielona zupa podana w białej misce na talerzu, delikatnie polana oliwą, w tle druga miska oraz mała miseczka z grzankami.
Gęsta i aromatyczna zupa brokułowo-serowa zasmkauje każdemuCanva ProINTERIA.PL
  1. Zaczynamy od przygotowania warzyw - cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, brokuł myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła, wrzucamy cebulę i smażymy ją, aż się zeszkli.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dodajemy czosnek i smażymy jeszcze chwilę, by wydobyć aromat.
  4. Gdy warzywa nabiorą złotego koloru, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, by nie zrobiły się grudki.
  5. Następnie wlewamy bulion i doprowadzamy całość do wrzenia.
  6. Kiedy zupa zacznie delikatnie bulgotać, dodajemy mleko, śmietankę i starty ser. Nie musimy używać drogiego cheddara - równie dobrze sprawdzi się zwykły ser żółty, który nada zupie kremowej konsystencji i delikatnego, serowego smaku.
  7. Gdy ser się rozpuści, dorzucamy brokuły i marchewkę, a potem gotujemy wszystko pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie.
  8. Gotową zupę podajemy na gorąco, najlepiej z pajdą świeżego chleba.

Tunezyjska zupa z ciecierzycy - gęsta i aromatyczna

Składniki

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny
  1. Dzień wcześniej zalewamy suchą ciecierzycę dużą ilością wody i zostawiamy ją na noc do namoczenia. Dzięki temu szybciej się ugotuje i będzie delikatniejsza.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy drobno posiekany czosnek i chwilę podsmażamy, aż zacznie pięknie pachnieć.
  3. Dorzucamy odsączoną ciecierzycę i zalewamy ją wodą - tak, by była całkowicie przykryta.
  4. Gotujemy do miękkości (ok. 45-60 minut, w zależności od ciecierzycy).
  5. W międzyczasie obieramy i kroimy marchewkę w plasterki, seler i cebulę drobno siekamy.
  6. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy warzywa i podsmażamy kilka minut.
  7. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy do miękkości.
  8. Do warzyw dodajemy przyprawy - kardamon, kmin rzymski i paprykę.
  9. Mieszamy, by wszystko się połączyło, a następnie przekładamy zawartość patelni do garnka z ugotowaną ciecierzycą.
  10. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  11. Połowę warzyw i ciecierzycy blendujemy na gładki krem, po czym wlewamy z powrotem do garnka.
  12. Dolewamy tyle wody, by uzyskać ulubioną konsystencję - gęstą lub bardziej płynną.
  13. Całość podgrzewamy jeszcze kilka minut na małym ogniu, na końcu dodajemy sok z cytryny.
Dodawaj do zup i sałatek. Pozbędziesz się zaparć, zgubisz zbędne kilogramy
Ciecierzyca to tani i pyszny składnik - sprawi, że zupa będzie treściwa i sycąca123RF/PICSEL

Szybka zupa na obiad - syci i dostarcza składników odżywczych

Składniki

  • 1,5 litra wody lub bulionu drobiowego
  • 700 g ziemniaków
  • 300 g białej fasoli z puszki
  • 150 g surowego, wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml śmietanki 30 proc.
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  1. Na początku kroimy boczek w drobną kostkę i wrzucamy go na suchą, rozgrzaną patelnię. Smażymy, aż ładnie się zrumieni i wytopi tłuszcz.
  2. Następnie przekładamy boczek razem z tłuszczem do dużego garnka.
  3. Cebulę, czosnek i pora drobno siekamy, marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę.
  4. Wszystko wrzucamy do garnka z boczkiem i przez kilka minut delikatnie podsmażamy, co jakiś czas mieszając.
  5. Kiedy warzywa lekko się zarumienią, zalewamy je wodą lub bulionem.
  6. Dodajemy liść laurowy, cząber, gałązki tymianku, sól i pieprz.
  7. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż ziemniaki i marchew staną się miękkie.
  8. Następnie dodajemy odsączoną fasolę i gotujemy jeszcze 5-10 minut.
  9. Na koniec wlewamy śmietankę, dokładnie mieszamy i tylko lekko zagotowujemy - tak, aby składniki dobrze się połączyły, ale zupa się nie zwarzyła.
  10. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  11. Przed podaniem możemy wyjąć gałązki tymianku.
Zupa ziemniaczana z serową nutą będzie kremowa i bardziej wyrazista w smaku
To prosta, sycąca i rozgrzewająca zupa, idealna na szybki jesienny obiad - smakuje wyśmienicie z kromką świeżego chlebaafrica-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)123RF/PICSEL
Kolorowa sałatka z plastrami ogórka, jajkiem, kukurydzą, liśćmi sałaty, marchewką i kapustą na białym talerzu trzymanym przez dwie ręce, z napisem kuchnia i logo Interia Kobieta w tle.
Poznaj przepisy, które łączą smak, zdrowie i domowe ciepłoCanva ProINTERIA.PL
"Ewa gotuje": MarchwiakPolsat