Tęczowe ciasto
Nie masz pomysłu na deser? Oto przepis na wyjątkowe ciasto: Zachwyca smakiem i tęczowymi kolorami.
Składniki na 10-12 porcji:
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka gazowanego napoju, np. oranżada lub sprite
- barwniki spożywcze: czerwony, niebieski, żółty
- polewa czekoladowa
- kolorowa posypka konfetti
Przygotowanie:
1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do miski wbij jajka, wsyp cukier, utrzyj mikserem na puszystą masę. Wciąż miksując na małych obrotach, dodawaj stopniowo suche składniki na przemian z napojem i olejem.
2. Ciasto podziel na 7 równych części. Do każdej części dodaj odrobinę barwnika, wymieszaj. Aby otrzymać kolor pomarańczowy, do ciasta dodaj odrobinę barwnika czerwonego i żółtego. Kolor zielony otrzymasz dodając do ciasta barwnik niebieski i żółty, a fioletowy - wsypując barwnik niebieski i czerwony.
3. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Na środek tortownicy wylewaj kolejno (na środek poprzedniego koloru) ciasto w różnych kolorach: czerwone, pomarańczowe, żółte, zielone, jasnoniebieskie, ciemnoniebieskie, fioletowe. Piecz 60 minut w temperaturze 170°C. Gdy ciasto wystygnie, wierzch udekoruj polewą czekoladową i kolorową posypką.
Przygotowanie: 90 minut
Porcja: 350 kilokalorii