Ten sekret znały już nasze babcie. Tak zrobisz puszyste naleśniki!
Delikatne, z białym serem lub owocami. Wyśmienite naleśniki możesz przygotować w swoim domu! Przepis jest prosty, a dzięki dodaniu jednego składnika będą niezwykle puszyste i zyskają apetyczny wygląd. Sprawdzą się jako deser albo pyszne danie obiadowe. Możemy je podawać z dżemem lub ulubionymi dodatkami.
Naleśniki cieszą się w Polsce sporą popularnością. Nic dziwnego, że tak chętnie przygotowujemy je w swoich domach i serwujemy jako deser. To wyśmienite danie można podawać na wiele sposobów - zarówno na słodko, jak i na słono. My prezentujemy wersję "na słodko", która będzie idealnym poczęstunkiem w sierpniowe dni.
Puszyste naleśniki - jak je zrobić
Jak zrobić puszyste naleśniki? To proste! Do składników takich jak mleko czy mąka warto dodać wodę gazowaną. Dodatkowo, można również dodać niewielką ilość sody - taki miks sprawi, że ciasto na naleśniki będzie puszyste. Poniżej prezentujemy prosty przepis na puszyste naleśniki.
Przepis na puszyste naleśniki
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- pół szklanki mineralnej wody gazowanej
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- pół łyżeczki sody
- cukier waniliowy (według upodobań)
Przygotowanie:
- Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę, sól, pół szklanki wody gazowanej i ewentualnie cukier waniliowy.
- Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.
- Następnie dodaj olej i ponownie zmiksuj.
- Rozgrzej patelnię naleśnikową.
- Naleśnik przewracaj na drugą stronę, gdy jego spód będzie zarumieniony.
- Naleśniki podawaj wedle uznania - z dżemem, owocami, białym serem czy bitą śmietaną. Smacznego!
***
Zobacz również: