Reklama

Reklama

Ten sekret znały już nasze babcie. Tak zrobisz puszyste naleśniki!

Delikatne, z białym serem lub owocami. Wyśmienite naleśniki możesz przygotować w swoim domu! Przepis jest prosty, a dzięki dodaniu jednego składnika będą niezwykle puszyste i zyskają apetyczny wygląd. Sprawdzą się jako deser albo pyszne danie obiadowe. Możemy je podawać z dżemem lub ulubionymi dodatkami.

Naleśniki cieszą się w Polsce sporą popularnością. Nic dziwnego, że tak chętnie przygotowujemy je w swoich domach i serwujemy jako deser. To wyśmienite danie można podawać na wiele sposobów - zarówno na słodko, jak i na słono. My prezentujemy wersję "na słodko", która będzie idealnym poczęstunkiem w sierpniowe dni.

Puszyste naleśniki - jak je zrobić

Jak zrobić puszyste naleśniki? To proste! Do składników takich jak mleko czy mąka warto dodać wodę gazowaną. Dodatkowo, można również dodać niewielką ilość sody - taki miks sprawi, że ciasto na naleśniki będzie puszyste. Poniżej prezentujemy prosty przepis na puszyste naleśniki.

Reklama

Przepis na puszyste naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • pół szklanki mineralnej wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki sody
  • cukier waniliowy (według upodobań)

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę, sól, pół szklanki wody gazowanej i ewentualnie cukier waniliowy.
  2. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.
  3. Następnie dodaj olej i ponownie zmiksuj.
  4. Rozgrzej patelnię naleśnikową.
  5. Naleśnik przewracaj na drugą stronę, gdy jego spód będzie zarumieniony.
  6. Naleśniki podawaj wedle uznania - z dżemem, owocami, białym serem czy bitą śmietaną. Smacznego!

***

Zobacz również:

Co zrobić, żeby naleśniki były puszyste

Placki ziemniaczane według przepisu babci Helenki. Dodaj ten składnik, a nie ściemnieją

Sezon na grzyby czas start! Jak je kulinarnie wykorzystać? 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: puszyste naleśniki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy