Reklama

Reklama

Placki ziemniaczane według przepisu babci Helenki. Dodaj ten składnik, a nie ściemnieją

Pyszne i sycące placki ziemniaczane są popularnym daniem w polskich domach. Zdarza się jednak, że w trakcie ich przygotowania masa ziemniaczana szybko ciemnieje. Nie ma to co prawda wpływu na smak dania, ale wygląda mało apetycznie. Wystarczy dodać jeden składnik, aby nie ciemniały.

Placki ziemniaczane to prosta i ciesząca się w Polsce ogromną popularnością potrawa. Najlepsze to takie, które są chrupiące, a wewnątrz soczyste i miękkie. Zdarza się jednak, że w trakcie ich przygotowywania masa na placki ciemnieje. Jak temu zapobiec? Istnieje bardzo prosty trik, który od zawsze stosowały nasze babcie.

Dlaczego masa na placki ziemniaczane ciemnieje?

Masa na placki ziemniaczane ciemnieje, ponieważ surowe ziemniaki reagują z powietrzem. To naturalny proces i wcale nie świadczy o tym, że przygotowujemy danie z ziemniaków o wątpliwej jakości. 

Chociaż ciemnienie masy nie ma żadnego wpływu na docelowy smak placków, to ciemna masa raczej nie wygląda zbyt apetycznie.

Reklama

Placki ziemniaczane. Dodaj ten składnik, a nie ściemnieją

Co zrobić, aby masa na placki ziemniaczane nie ściemniała? To proste. Do surowej masy należy dodać łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego. 

Dzięki temu masa na placki będzie nadal wyglądała apetycznie, a placki nie będą ciemniejsze. Jeżeli chcemy wykorzystać startą masę dopiero za kilka godzin, starte ziemniaki najlepiej posypać mąką, przykryć ściereczką i włożyć do lodówki. Dzięki temu masa będzie wolniej ciemniała.

Pyszne placki ziemniaczane - przepis

Nie masz pomysłu na szybki obiad? Placki ziemniaczane to idealna propozycja na pyszny i sycący posiłek, który zadowoli wszystkich domowników. Najlepsze placki to takie, które z wierzchu są chrupiące, a w środku miękkie. Placki ziemniaczane według poniższego przepisu z pewnością szybko znikną z talerzy. Do przygotowanej masy dodajmy łyżkę śmietany, dzięki czemu masa nie ściemnieje. 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i obierz, a następnie zetrzyj na niewielkich oczkach tarki,
  2. Cebulę również zetrzyj na niewielkich oczkach tarki,
  3. Wbij do miski jajko, cukier, mąkę, sól i szczyptę pieprzu,
  4. Wymieszaj wszystkie składniki,
  5. Na patelnię wlej olej. Jego ilość musi przykryć całe jej dno,
  6. Porcje na placki nakładaj łyżką,
  7. Usmażone placki zyskają złocisty odcień. 

Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, możesz zastosować prosty trik - usmażone placki połóż na ręczniku papierowym, aby obciekły z nadmiaru oleju.

***

Zobacz również:

Ogórki małosolne najwyższych lotów. Adam Małysz zdradza sekretny przepis

Bohater "paragonów grozy". Gofry jak znad morza zrobisz sam w domu!

Woda z ogórków kiszonych - eliksir składników aktywnych biologicznie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki ziemniaczane | placki ziemniaczane przepis

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy