Teriyaki burrito z kurczakiem
Kurczaka, w porównaniu z innymi mięsami, nie trzeba aż tak długo marynować. Tutaj wystarczą 2-3 godziny, aby marynata nadała potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.

Składniki
- Tortilla pszenna marki np. Sandra
- Pierś z kurczaka
- Papryka czerwona
- Kukurydza marki np. Sandra
- Czerwona cebula
- Awokado
- ½ limonki
- Szklanka sosu sojowego
- 1/3 szklanki miodu
- Łyżka startego świeżego imbiru
- 3 łyżki octu balsamicznego
- ½ szklanki oleju
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Sos sojowy, miód, imbir, ocet, olej i dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku dokładnie mieszamy. Mięso kroimy w paski i marynujemy w sosie przez 3 godziny. Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i blendujemy z sokiem z limonki oraz ząbkiem czosnku na jednolitą masę. Cebulę i paprykę kroimy w paski, a następnie podsmażamy na patelni. Dodajemy kurczaka z kilkoma łyżkami marynaty. Tortille podgrzewamy przez kilkanaście sekund w mikrofali lub na patelni. Smarujemy tortille guacamole z awokado, kładziemy mieszankę z kurczakiem i odsączoną kukurydze. Zawijamy i podajemy na ciepło.