Reklama

Reklama

Teriyaki burrito z kurczakiem

Kurczaka, w porównaniu z innymi mięsami, nie trzeba aż tak długo marynować. Tutaj wystarczą 2-3 godziny, aby marynata nadała potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.

Składniki

  • Tortilla pszenna marki np. Sandra
  • Pierś z kurczaka
  • Papryka czerwona
  • Kukurydza marki np. Sandra
  • Czerwona cebula
  • Awokado
  • ½ limonki
  • Szklanka sosu sojowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • Łyżka startego świeżego imbiru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • ½ szklanki oleju
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Sos sojowy, miód, imbir, ocet, olej i dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku dokładnie mieszamy. Mięso kroimy w paski i marynujemy w sosie przez 3 godziny. Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i blendujemy z sokiem z limonki oraz ząbkiem czosnku na jednolitą masę. Cebulę i paprykę kroimy w paski, a następnie podsmażamy na patelni. Dodajemy kurczaka z kilkoma łyżkami marynaty. Tortille podgrzewamy przez kilkanaście sekund w mikrofali lub na patelni. Smarujemy tortille guacamole z awokado, kładziemy mieszankę z kurczakiem i odsączoną kukurydze. Zawijamy i podajemy na ciepło.

Reklama

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje