Mąka żurkowa ma wyjątkowe właściwości zdrowotne. Zrobisz nie tylko zakwas

Ugotowałaś żurek na zakwasie i nie wiesz co zrobić z zresztą mąki żurkowej? Nie chowaj jej głęboko do szafki, jest wiele możliwości!
Ugotowałaś żurek na zakwasie i nie wiesz co zrobić z zresztą mąki żurkowej? Nie chowaj jej głęboko do szafki, jest wiele możliwości!123RF/PICSEL

Czym jest mąka żurkowa?

  1. Domowego pieczywa - nadaje wyjątkowy smak i aromat
  2. Słodkich wypieków - dodaje orzechowego posmaku
  3. Zagęszczania sosów i zup - dzięki swojej konsystencji dobrze sprawdza się jako naturalny zagęstnik.
  4. Placków, naleśników, gofrów - dodaje ciekawego, lekko kwaskowego posmaku, zwłaszcza w wersji wytrawnej.
  5. Pierogów - mąka żurkowa świetnie sprawdzi się w przygotowaniu klusek, kopytek czy pyz
  6. Zakwasu na barszcz biały - choć tradycyjnie zakwas na barszcz przygotowuje się z mąki pszennej, mąka żurkowa jest dobrą alternatywą

Dlaczego mąka żytnia jest zdrowsza od białej mąki pszennej?

Właściwości mąki żytniej - jak wpływa na strukturę wypieków?

  • jest gęstsza i chłonie więcej wody - ciasto na bazie mąki żytniej wymaga więcej płynu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Warto dodawać wodę stopniowo, ponieważ chłonność mąki żytniej zależy od jej typu (im wyższy numer, tym więcej wody pochłania).
  • nie zawiera tak dużo glutenu jak pszenna - gluten w mące pszennej odpowiada za elastyczność i sprężystość ciasta, natomiast w żytniej jest go mniej i działa inaczej. Dlatego wypieki z samej mąki żytniej są cięższe, bardziej zbite i mniej puszyste. Aby poprawić ich strukturę, można dodać zakwas lub trochę mąki pszennej.
  • szybciej się zakwasza - dzięki zawartości naturalnych enzymów mąka żytnia doskonale nadaje się do zakwasu na chleb. Żytnie pieczywo na zakwasie jest bardziej aromatyczne, dłużej świeże i lepiej strawne niż to na drożdżach.

Żytnie kruche ciasteczka

Żytnie ciasteczka możesz podać z konfiturą lub polać gorzką czekoladą.
 Żytnie ciasteczka możesz podać z konfiturą lub polać gorzką czekoladą.Canva ProINTERIA.PL
  • 160 g mąki żytniej jasnej (typ 720)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła, zimnego
  • 70 g jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • konfitura
  1. Mąkę żytnią wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko i zagnieść do momentu uformowania gładkiego ciasta. Można ciasto zagnieść w robocie kuchennym.
  2. Z ciasta formować małe kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Widelcem spłaszczać, tworząc na ciasteczkach wzorek.
  3. Żytnie kruche ciasteczka piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut lub dłużej, do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na metalowej kratce.
  4. Ciastka przełożyć ulubioną konfiturą.
Żytnie kruche ciasteczka to ulubione ciasteczka moich dzieci. Cenię je za łatwość i ekspresowość wykonania, jak również dodatek mąki żytniej. Dziewczyny same przekładają je ulubioną konfiturą, a ponieważ mąka żytnia smakuje lekko orzechowo, świetnie smakują również z masłem orzechowym.
Dorota Świątkowska, autorka bloga Moje Wypieki

Ciasto z kardamonem i daktylami na mące żytniej razowej

Ciasto z mąki żytniej, daktyli i kardamonu to wyjątkowo smakowity sposób na wykorzystanie mąki żurkowej.
 Ciasto z mąki żytniej, daktyli i kardamonu to wyjątkowo smakowity sposób na wykorzystanie mąki żurkowej.Canva ProINTERIA.PL
Bardzo puszysty i mięciutki, jak na ciasto na tak ciężkiej mące, jaką jest żytnia pełnoziarnista. To aż niebywałe, że ciasto z tą mąką może być tak lekkie.
Dorota Świątkowska
  • 175 g suszonych daktyli, bez pestek
  • świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny
  • 200 g masła
  • 150 g jasnego cukru muscovado
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kardamonu, zmielonego
  • 200 g mąki żytniej razowej
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić.
  3. W misie miksera utrzeć masło z cukrem do białości i puszystości. Wmiksować ekstrakt z wanilii. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając/miksując po każdym dodaniu.
  4. Do osobnego naczynia przesiać sodę, przyprawy i mąkę. Następnie całość suchych składników dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
  5. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
  6. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić.

Naleśniki z mąki żytniej razowej

Naleśniki z mąki żytniej możesz podać na słodko lub na słono
 Naleśniki z mąki żytniej możesz podać na słodko lub na słonoCanva ProINTERIA.PL
W roli głównej dziś naleśniki z mąki żytniej razowej typ 2000, grubo mielonej, z mnóstwem błonnika, minerałów i przeciwutleniaczy.
Małgorzata Lenartowicz
  • 200 g maki żytniej
  • 2 jaja
  • 250 ml mleka
  • woda mineralna (tyle, by ciasto było konsystencji jak na zwykłe naleśniki)
  • olej do smażenia

Bułeczki żytnie

Żytnie bułeczki posyp makiem, sezamem, słonecznikiem lub płatkami owsianymi
 Żytnie bułeczki posyp makiem, sezamem, słonecznikiem lub płatkami owsianymiCanva ProINTERIA.PL
Dodatek sezamu i nasion słonecznika sprawia, że mają wyjątkowo chrupiącą skórkę i niepowtarzalny smak. Idealne na śniadanie lub do kanapki!
Patrycja Czerwiak
  • Mąka żytnia typ 2000 - 400 g
  • Cukier - 5 g
  • Sól - 3 g
  • Drożdże świeże - 15 g
  • Mleko 3,2% - 150 ml
  • Do posypania do wyboru: sezam, słonecznik, pestki dyni, siemię, mak, płatki owsiane
  1. Do podgrzanego mleka dodaj drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki.
  2. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  3. Gotowy zaczyn dodaj do mąki i soli.
  4. Dolej ciepłą wodę i wyrób gładkie ciasto.
  5. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  6. Po tym czasie z ciasta formuj bułki i układaj na blaszce do pieczenia.
  7. Wierzch bułek posmaruj jajkiem i posyp ziarnami.
  8. Piecz 20-30 minut w 180 st. C.
Jowita Michalska: AI zamiast przyjaciela. Duży światowy biznesINTERIA.PL