Termogeniki: Przyspieszają odchudzanie. W czym jeszcze pomogą?

Przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu, działają jak wzmożona aktywność fizyczna, ale bez naszego wysiłku. Taki mają wpływ na nas termogeniki. Brzmi interesująco i zachęca wszystkich, którzy chcieliby zgubić zbędne kilogramy. Ale to nie jest jedyna zaleta termogeników. W czym znajdziemy naturalne termogeniki i jak jeszcze mogą oddziaływać na nasz organizm?

Termogeniki wpływają na proces odchudzania, ale mają też inne właściwości
Termogeniki wpływają na proces odchudzania, ale mają też inne właściwości123RF/PICSEL

Co to są termogeniki?

Pojęcie termogeników nie istnieje bez pojęcia termogenezy. Termogeneza to proces, który cały czas, mniej lub bardziej intensywnie, zachodzi w organizmie człowieka. To proces produkcji ciepła, który pozwala nam utrzymać odpowiednią ciepłotę ciała, jesteśmy przecież istotami stałocieplnymi. Pod wpływem termogeników, czyli związków chemicznych, które naturalnie występują w przyrodzie, ale są też składnikiem wielu suplementów stosowanych w odchudzaniu, metabolizm zostaje przyspieszony i dochodzi do intensywniejszego spalania tkanki tłuszczowej. Dlatego ich działanie wiąże się bezpośrednio z odchudzaniem.

Termogeniki przyspieszają metabolizm, są więc cennymi składnikami diet odchudzających
Termogeniki przyspieszają metabolizm, są więc cennymi składnikami diet odchudzających123RF/PICSEL

To korzystne, bo jak wiadomo, odchudzanie nie powinno polegać na głodzeniu się. Spożywanie odpowiednich produktów we właściwych proporcjach jest dużo skuteczniejsze i przede wszystkim zdrowsze. Tu rzeczywiście efektywne mogą okazać się termogeniki. Jednak wpływ termogeników to nie tylko wspomaganie odchudzania. Z ich działaniem wiąże się wiele innych pozytywnych skutków dla naszego organizmu. Okazuje się, że w spożywanych na co dzień produktach, jest sporo takich, w których znajdziemy termogeniki.

Kwas linolowy CLA

Olej lniany zachowa swoje cenne właściwości tylko na zimno
Olej lniany zachowa swoje cenne właściwości tylko na zimno123RF/PICSEL

Kwas linolowy (CLA) znajdziemy w maśle, pełnotłustym mleku, mięsie i oleju lnianym (tylko spożywanym na zimno, na przykład w sałatce). Kwas linolowy chroni przed miażdżycą, nowotworami i przerzutami nowotworowymi, działa korzystnie na układ krwionośny. Kwas CLA blokuje przenikanie trójglicerydów do tkanki tłuszczowej i stymuluje transport kwasów tłuszczowych do komórek całego organizmu, co bezpośrednio ma wpływ na proces termogenezy.

L-karnityna

W mleku znajdziemy substancję zwaną L-karnityną
W mleku znajdziemy substancję zwaną L-karnityną123RF/PICSEL

L-karnityna to związek naturalnie produkowany w organizmie ludzkim. Jest organicznym związkiem chemicznym, syntetyzowanym z dwóch aminokwasów (lizyny i metioniny) w wątrobie, nerkach i mózgu człowieka. W pożywieniu znajdziemy go w mięsie i mleku. L-karnityna także bierze udział w transporcie kwasów tłuszczowych do komórek, gdzie spalane są w celu wytworzenia energii. Wysoki poziom L-karnityny w organizmie doprowadza do sytuacji, w której zaczynają być spalane nagromadzone rezerwy energetyczne. L-karnityna przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, ma działanie antyoksydacyjne, chroni naczynia krwionośne, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych.

Kwas chlorogenowy

Kwas chlorogenowy zawarty między innymi w karczochach ma także właściwości antybakteryjne
Kwas chlorogenowy zawarty między innymi w karczochach ma także właściwości antybakteryjne

Kwas chlorogenowy (CGA) jest to naturalny kwas organiczny, polifenol i antyoksydant. Znajdziemy go w zielonej kawie, suszonych śliwkach, karczochach, pokrzywach, pomidorach, bakłażanach, truskawkach. Kwas chlorogenowy ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Co ważne, w wyniku działania kwasu chlorogenowego stężenie cukru we krwi spada, a organizm musi pobrać energię do funkcjonowania z tkanki tłuszczowej zgromadzonej w organizmie.

Katechiny

Najlepszym termogenikiem wśród win jest czerwone wino wytrawne
Najlepszym termogenikiem wśród win jest czerwone wino wytrawne123RF/PICSEL

Powszechnie wiadomo, że zielona herbata polecana jest w dietach odchudzających, ale dzięki katechinom zawartym także w czerwonej herbacie i czerwonym winie, i tych napojów nie musimy sobie odmawiać, gdy dbamy o sylwetkę. Związki polifenolowe zwane katechinami to bardzo silne przeciwutleniacze. Regulują działanie enzymów odpowiadających za rozpad adrenaliny, a jej podwyższony poziom w organizmie zwiększa tempo spalania tłuszczu i termogenezę. Katechiny są skuteczne w profilaktyce nowotworowej i chorób układu krążenia.

Kapsaicyna, kurkumina i gingerol

Pikantne dania przyczynią się także do zwiększenia tempa metabolizmu
Pikantne dania przyczynią się także do zwiększenia tempa metabolizmu123RF/PICSEL

Te tajemnicze nazwy to substancje ukryte w popularnych pikantnych produktach, jak chili, curry, pieprz cayenne, pieprz, czosnek, imbir, cynamon. Spożycie wydawałoby się niemającej wpływu na nasz organizm ostrej potrawy z jednym z tych produktów, uruchamia całą machinę. Mózg wysyła do nadnerczy impuls nerwowy, przez który nadnercza wydzielają więcej adrenaliny, a wysoki poziom adrenaliny podnosi tempo pracy serca i przyspiesza metabolizm. Kapsaicyna wytwarza ciepło, które możemy odczuć "na własnej skórze", gdy zjemy coś naprawdę ostrego. Te właściwości kapsaicyny wykorzystywane są w lecznictwie, w postaci maści do uśmierzania bólu stawów oraz mięśni. Podkreśla się też jej wartość w profilaktyce nowotworów, w leczeniu miażdżycy i wrzodów żołądka. Spożyta w zbyt dużej dawce jest toksyczna.


Zobacz nowe artykuły w promocyjnych cenach na ding.pl

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas