Tiramisu w pucharku, czyli pyszna i prosta wariacja na temat znanego deseru

Tiramisu w pucharku: Prosty i szybki przepis na pyszny deser
Tiramisu w pucharku: Prosty i szybki przepis na pyszny deser123RF/PICSEL

Jak powstało tiramisu?

Bananowe tiramisu – szybki przepisInteria Kulinaria

Tiramisu bez jajek: Składniki

Tiramisu w pucharku: Przepis

  1. Schłodzić w lodówce serek mascarpone.
  2. Zaparzyć kawę i poczekać aż wystygnie. 
  3. Mikserem przez minutę ubijać serek, a następnie stopniowo dodawać masę kajmakową i ucierać jeszcze około minuty. Masa serowa powinna stać się bardziej puszysta. 
  4. Wymieszać kawę z likierem amaretto. Biszkopty moczyć przez kilka sekund w mieszance kawy i laieru, a następnie układać w pucharkach. Potrzepać biszkopty przesianym przez sitko kakao, na wierzch wyłożyć masę. Następnie trzeb wykonać kilka pięter (ich liczba zależy od wysokości pucharków) z nasączonych biszkoptów, kakao i masy. Ostatnią warstwę powinny stanowić ułożone wypukłą stroną ku górze biszkopty. 
  5. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i posypać deser. 

Smacznego!