To ciasto ma same zalety - jest proste, świetnie smakuje i pięknie wygląda
Aktualizacja
Ulubione ciasto z dzieciństwa. Ma same zalety. Pięknie prezentuje się na stole, smakuje wspaniale i do tego jest bardzo proste w przygotowaniu.
Cieszy oczy i podniebienie123RF/PICSEL
Ciasto zebra - składniki
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki + większa szczypta do posypania tortownicy
- Ulubiony aromat do ciast
- do polewy: 2 tabliczki gorzkiej czekolady + łyżka margaryny
Jak zrobić ciasto zebra?
- Oddzielamy białka jajek od żółte
- Ubijamy białka na sztywno, stopniowo dodając cukier.
- Gdy białka będą ubite dodajemy do nich żółtka i miksujemy całość.
- Mąkę przesiewamy do miski. Przesianą dodajemy stopniowo do jajek, mieszamy, wlewamy szklankę wody gazowanej i olej - partiami, naprzemiennie, po każdej porcji mieszamy całość. Dodajemy proszek do pieczenia i aromat, mieszamy jeszcze chwilę.
- Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Przekładamy do dwóch osobnych naczyń. Do jednej dodajemy dwie łyżki kakao, mieszamy, do drugiej - dwie łyżki mąki i również mieszamy.
- Tortownicę natłuszczamy margaryną i oprószamy niewielką ilością mąki.
- Do tortownicy przekładamy ciasta warstwami - naprzemiennie - dwie łyżki ciemnego, dwie łyżki białego i tak aż do wyczerpania składników.
- Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni.
- 9. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem margaryny. Polewą ozdabiamy upieczone ciasto.
„Ewa gotuje”: Ciasto ucierane z kaszą mannąPolsat News