To ciasto ma same zalety - jest proste, świetnie smakuje i pięknie wygląda

Aktualizacja

Ulubione ciasto z dzieciństwa. Ma same zalety. Pięknie prezentuje się na stole, smakuje wspaniale i do tego jest bardzo proste w przygotowaniu.

Cieszy oczy i podniebienie
Cieszy oczy i podniebienie123RF/PICSEL

Ciasto zebra - składniki

  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki + większa szczypta do posypania tortownicy
  • Ulubiony aromat do ciast
  • do polewy: 2 tabliczki gorzkiej czekolady + łyżka margaryny

Jak zrobić ciasto zebra?

  1. Oddzielamy białka jajek od żółte
  2. Ubijamy białka na sztywno, stopniowo dodając cukier.
  3. Gdy białka będą ubite dodajemy do nich żółtka i miksujemy całość. 
  4. Mąkę przesiewamy do miski. Przesianą dodajemy stopniowo do jajek, mieszamy, wlewamy szklankę wody gazowanej i olej - partiami, naprzemiennie, po każdej porcji mieszamy całość. Dodajemy proszek do pieczenia i aromat, mieszamy jeszcze chwilę. 
  5. Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Przekładamy do dwóch osobnych naczyń. Do jednej dodajemy dwie łyżki kakao, mieszamy, do drugiej - dwie łyżki mąki i również mieszamy. 
  6. Tortownicę natłuszczamy margaryną i oprószamy niewielką ilością mąki.
  7. Do tortownicy przekładamy ciasta warstwami - naprzemiennie - dwie łyżki ciemnego, dwie łyżki białego i tak aż do wyczerpania składników. 
  8. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. 
  9. 9. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem margaryny. Polewą ozdabiamy upieczone ciasto. 
„Ewa gotuje”: Ciasto ucierane z kaszą mannąPolsat News
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas