To najlepszy ser na świecie! Wytwarzają go w Hiszpanii
Niedawno odbył się Międzynarodowy Festiwal Sera. Podczas wydarzenia wyłoniono zwycięzcę plebiscytu na najlepszy ser na świecie. Tytuł przyznano miękkiemu koziemu serowi. Laureat pokonał pokonał ponad 4 tys. konkurentów! Jeden z sędziów, Jason Hinds, ogłaszając zwycięzcę zadeklarował, że ser jest tak wyborny, że „chciał iść z nim do łóżka”.
Kozi ser został uznany za najlepszy na świecie
Produkt zyskał uznanie jurorów swoim bogatym smakiem i delikatną kremową konsystencją. Uwagę samych sędziów wzbudziła również czarna pręga przecinająca ser. Wiele wskazuje na to, że za ten charakterystyczny wzór może odpowiadać popiół z pestek oliwek, który jest wykorzystywany w procesie dojrzewania. Jego zastosowanie jest zresztą naturalne dla producentów zwycięskiego produktu, który wytwarzany jest w Jaen, mieście w południowej Hiszpanii, doskonale znanym z oliwek.
Codzienna praca została wynagrodzona
Ten ser pokonał tysiące konkurentów. Jury nie miało wątpliwości
Ten produkt jest wizytówką małej i stosunkowo młodej serowarni. W rok po jej otwarciu popisowy produkt zyskał w 2018 roku wyróżnienie Gourmetquesos del Salon Gourmets dla najlepszego sera w Hiszpanii, torując sobie drogę do dalszych laurów i sukcesów. W tym tytułu sera najlepszego na świecie, który pokonał dokładnie 4079 konkurentów z 45 krajów i zyskał 103 sędziowskie głosy.
Niewątpliwie za jakość produktu odpowiada rzemieślniczy kunszt sześciu zatrudnionych w serowarni pracowników, ale również niezwykła andaluzyjska przyroda.
Nasze kozy pasą się na południowych wyżynach Jaen, wspaniałej wiejskiej okolicy, która przypomina raj dla zwierząt gospodarskich. W tych warunkach kozy mogą dawać mleko wyjątkowej jakości, z którego wytwarzamy różne rodzaje serów rzemieślniczych
Rajem dla smakoszy i zapewne sędziego Hindsa byłoby zatem rozkoszowanie się tym produktem w otoczeniu tej niezwykłej przyrody.
***
Przeczytaj również:
Wietrzenie mieszkania zimą. Często o nim zapominamy, a to błąd!
Zobacz również: