To szparagi czynią wiosnę na talerzu

Wiosną chcemy świeżości, koloru i lekkości na talerzu. Szukamy wiosennej potrawy, smacznej i zdrowej? Spróbujmy zatem sałatki z quinoi i zielonych szparagów.

Szparagi są lekkostrawne i bardzo smaczne
Szparagi są lekkostrawne i bardzo smaczne123RF/PICSEL

Quinoa, czyli komosa ryżowa to smaczne, delikatne ziarna o wyjątkowym, orzechowym smaku. Sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw, nie tylko sałatek czy zup. Prawidłowo ugotowana komosa będzie jędrna i miękka. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jej właściwości zdrowotne wychwalają wszyscy. Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz wykazuje działanie antynowotworowe.

Szparagi także mają wiele zalet. Czekamy na nie cały rok. Są warzywami lekkostrawnymi. Zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, błonnik, kwas foliowy, fosfor, żelazo, potas, magnez i selen. Cennym składnikiem są także - zwalczające wolne rodniki - antyutleniacze. Ponadto szparagi są niskokaloryczne - mają tylko ok. 18 kcal w 100 g.

Sałatka z komosy i zielonych szparagów sprawdzi się nie tylko na przystawkę, może być samodzielnym, lekkim daniem. Do przygotowania naszej wiosennej sałatki potrzebujemy: 125 g czerwonej komosy, 400 g zielonych szparagów, różowe pomelo, łyżkę prażonych ziaren sezamu, łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę oleju sezamowego, 2 łyżki octu orzechowego, 10 gałązek natki pietruszki, ząbek czosnku.

Płuczemy czerwoną komosę w zimnej wodzie, osączamy ją i gotujemy przez 15 minut w osolonej, wrzącej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Gotujemy opłukane zielone szparagi, najlepiej przez 8 minut - na parze. Obieramy pomelo i delikatnie dzielimy na ćwiartki, pozbywając się gorzkich błonek.

W misce mieszamy olej sezamowy, oliwę z oliwek, ocet orzechowy, sól i pieprz. Dodajemy opłukaną i posiekaną natkę pietruszki oraz obrany i posiekany czosnek.

Układamy w naczyniu komosę, cząstki pomelo i jeszcze ciepłe, pokrojone szparagi. Dodajemy sos i posypujemy sałatkę prażonym sezamem.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas