Torcik bezowy z różą

Efektowny!

Puszysty torcik bezowy z cytryną
Puszysty torcik bezowy z cytryną 123RF/PICSEL

Składniki:

Spód:

  • 12,5 dag masła
  • 25 dag mąki
  • żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Beza:

  • 6 białek
  • 25 dag cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka soku z cytryny

Dekoracja:

  • cytryna
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 migdałów
  • listki mięty lub melisy

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej, dodaj masło, posiekaj nożem na małe grudki razem z mąką. Dodaj resztę składników, zagnieć ciasto. Schładzaj godzinę. Rozwałkuj, ponakłuwaj widelcem, piecz 30 minut w temp. 180°C.

2. Białka ubij na sztywno, nadal miksując porcjami dodawaj przesiany cukier puder. Wsyp mąkę, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Masę wyłóż na spód, robiąc kleksy. Piecz 60 minut w temp. 160˚C. 3 Cytrynę sparz, zetrzyj z niej skórkę. Obierz delikatnie resztę skórki, pokrój w plasterki.

3. Ugotuj je w wodzie z cukrem pudrem. Uformuj różę, udekoruj listkami.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas