Torcik - limonkowo - melonowy
Pyszny deser z bezą.

Składniki:
Ciasto:
- 5 żółtek
- 100 ml mleka
- 15 dag cukru
- 30 dag mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag masła
Beza:
- 5 białek
- szklanka cukru
- sok z cytryny
- limonka
Przygotowanie:
1. Masło rozpuść w garnku. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem, wlej mleko i rozpuszczone masło, delikatnie wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę, piecz 10 minut w temperaturze 180°C.
2. Białka ubij, dodawaj stopniowo cukier i sok z cytryny, wymieszaj. Wyłóż na ciasto, piecz 10 minut w 160°C, zmniejsz temperaturę do 130°C, piecz 40 minut. Udekoruj limonką i melonem.