Torcik malinowy z kremem twarogowym
Ciasto, które rozpływa się w ustach!

Składniki
- 60 dag malin
- 4 jajka
- 1/2 kostki (12,5 dag) margaryny
- szczypta soli
- 3 op. cukru waniliowego
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 2/3 szkl. mąki
- 1 mała torebka proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- 10 dag płatków migdałowych
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 30 dag mielonego twarogu
- 4–5 łyżeczek żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru do oprószenia
Sposób przygotowania
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Mąkę przesiej z proszkiem. Margarynę utrzyj z solą, 1 cukrem waniliowym i 1/2 szkl. cukru. Domieszaj żółtka, a następnie przesianą mąkę i mleko.
2. Dwie tortownice wyłóż pergaminem. Na spodzie każdej rozsmaruj połowę ciasta. Białka ubij, powoli wsypując 1/2 szkl. cukru. Pianę z białek wyłóż na ciasto - po połowie na każdą porcję. Oba placki równomiernie posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz 20-25 minut.
3. Maliny umyj, osusz. Połowę owoców zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody. Odstaw ją, by spęczniała. Potem rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij. Twaróg utrzyj z resztą cukru i pozostałym cukrem waniliowym. Wymieszaj z musem malinowym i całymi owocami (kilka malin zostaw do dekoracji). Do masy serowej domieszaj bitą śmietanę oraz żelatynę.
4. Blaty przełóż tężejącym kremem. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem torcik oprósz cukrem pudrem i udekoruj odłożonymi malinami.