Reklama

Reklama

Torcik malinowy z kremem twarogowym

Ciasto, które rozpływa się w ustach!

Czas przyrządzenia: ok. 55 minut
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 60 dag malin
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki (12,5 dag) margaryny
  • szczypta soli
  • 3 op. cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. mąki
  • 1 mała torebka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 30 dag mielonego twarogu
  • 4–5 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru do oprószenia

Sposób przygotowania

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Mąkę przesiej z proszkiem. Margarynę utrzyj z solą, 1 cukrem waniliowym i 1/2 szkl. cukru. Domieszaj żółtka, a następnie przesianą mąkę i mleko.  

Reklama

2. Dwie tortownice wyłóż pergaminem. Na spodzie każdej rozsmaruj połowę ciasta. Białka ubij, powoli wsypując 1/2 szkl. cukru. Pianę z białek wyłóż na ciasto - po połowie na każdą porcję. Oba placki równomiernie posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz 20-25 minut. 

3. Maliny umyj, osusz. Połowę owoców zmiksuj  i przetrzyj przez sitko. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody. Odstaw ją, by spęczniała. Potem rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij. Twaróg utrzyj z resztą cukru i pozostałym cukrem waniliowym. Wymieszaj  z musem malinowym i całymi owocami (kilka malin zostaw do dekoracji). Do masy serowej domieszaj bitą śmietanę oraz żelatynę. 

4. Blaty przełóż tężejącym kremem. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem torcik oprósz cukrem pudrem i udekoruj odłożonymi malinami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje