Torcik marchewkowy
Smakuje wyśmienicie!

Składniki
- kostka masła
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki drobno startej marchewki
- krem
- 2 opakowania serka mascarpone
- łyżka cukru pudru
- 4 łyżki masła orzechowego
- polewa i dekoracja
- zielona i pomarańczowa masa cukrowa
- szklanka drobno startej prażonej marchewki
- 2 opakowania serka śmietanowego
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki cukru pudru
14 porcji
Sposób przygotowania
1. Masło roztop. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i marchew. Wlej ostudzone masło, wymieszaj, przełóż do formy. Piecz 50 minut w temp. 180°C. Z masy cukrowej zrób wałeczki, uformuj marchewki i ich ogonki. 2. Serki zmiksuj z cukrem pudrem i masłem orzechowym. Ciasto przekrój, przełóż połową kremu. Złóż. Boki obłóż pozostałym kremem, obsyp pokruszoną prażoną marchewką Serki miksuj z masłem i cukrem pudrem. Posmaruj wierzch ciasta, udekoruj cukrowymi marchewkami.