Reklama

Torcik tutti frutti na waflach

Słodkie maliny i czereśnie, kwaskowe porzeczki oraz delikatne jagody w duecie z aksamitną twarogową masą są wymarzone w słoneczne dni. Zachwycą niejednego łasucha!

Czas przyrządzenia: 20 min + chłodzeie
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 15 dag suchych wafli
  • 5 czubatych łyżek wiórków kokosowych
  • 10 dag masła
  • 50 dag mielonego twarogu
  • 6–7 łyżeczek żelatyny
  • 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl. likieru kokosowego
  • 3–4 łyżki cukru
  • 50 dag mieszanki owoców: wydrylowanych czereśni, malin, czarnych i czerwonych porzeczek oraz jagód
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Do malaksera wrzuć połamane wafle i wiórki kokosowe. Zmiksuj je. Masło stop, przestudź, wymieszaj z okruszkami wafli i wiórkami. Masą wylep spód dużej tortownicy i wstaw do lodówki. 

2. Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody. Odstaw, by spęczniała. Potem rozpuść ją, podgrzewając na małym płomieniu. Twaróg wymieszaj z cukrem, likierem i jogurtem. Połącz z żelatyną. Wylej na spód z wafli. Wstaw na 20 minut do lodówki. 

3. Owoce przebierz, opłucz, osusz na ściereczce. Rozsyp je na wierzchu serniczka. Lekko wciśnij w tężejącą masę. Ponownie wstaw do lodówki do stężenia (4 godziny). Udekoruj listkami mięty. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy