Torcik z mąki gryczanej

Przepis naszych babć.

Z mąki gryczanej przygotujesz pyszny staropolski deser
Z mąki gryczanej przygotujesz pyszny staropolski deser 123RF/PICSEL

By zadziwić gości, na dworach pieczono łatwy do zrobienia torcik z mąki gryczanej.

Przygotować pół funta (pół szklanki) masła świeżego, pół funta cukru miałkiego, ćwierć funta migdałów w łupinach utartych na tarce, cztery całe jaja, półtora ćwierci funta mąki gryczanej i trochę wanilii.

Masło utrzeć na pianę, dodać po utarciu po jednym jajku, następnie kłaść cukier, migdały, na końcu mąkę po łyżce. Tortownicę wysmarować surowym masłem, wysypać bułką, wlać masę i piec w niezbyt gorącym piekarniku.

Gdy ostygnie, przekroić dwa razy, posmarować kwaskową marmoladą, złożyć razem i polać lukrem.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas