Tort bakaliowy
Słodki i pyszny!
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki oleju
Krem:
- 2 śmietany 30 proc. śmietan fix
- cukier waniliowy
- łyżka cukru pudru
- masa kajmakowa w puszce (40 dag)
Wierzch:
- 4 łyżki wody
- 10 dag masła
- 3 łyżki kakao
- pół szklanki cukru pudru
- bakalie
Przygotowanie:
1. Białka ubij, dodaj cukier, żółtka, mąki, proszek, olej. Ciasto wlej do tortownicy wyłożonej papierem, piecz 50 minut w temp. 180°C. Gdy ostygnie, przetnij na trzy blaty. 2 Śmietanę zmiksuj ze śmietan-fixem. Blaty smaruj masą kajmakową, bitą śmietaną i znów masą.
2. Masło zagotuj z wodą, dodaj kakao, cukier puder, schłodź. Udekoruj tort. Ułóż na nim bakalie.