Tort budyniowy
Ty też możesz tworzyć doskonałe torty!
Na ciasto kruche:
- 2 szkl. mąki,
- łyżeczka sody,
- 6 łyżek cukru,
- 15 dag margaryny,
- 2 łyżki miodu sztucznego, jajko.
Na ciasto biszkoptowe:
- po 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,i pszennej,
- 4 jajka,
- szkl. cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Na masę budyniową:
- 6 łyżek cukru,
- 1/2 l mleka,
- czubata łyżka mąki,
- polewa,
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- 15 dag masła,
- cukier waniliowyPrzygotowanie:
Składniki na ciasto kruche połączyć, dokładnie wyrobić. Podzielić na dwie części, piec oddzielnie - maksymalnie 20 min. Z blachy wyjmować, gdy ciasto zrobi się twarde. Biszkopt: ubić białka, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać 2 łyżki wody wymieszane z żółtkami i pozostałymi składnikami. Ciasto piec maksymalnie 30 min.
Masa budyniowa: mleko zagotować z cukrem i masłem; dodać mąkę wymieszaną z niewielką ilością mleka i ugotować budyń. Polewę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Układanie warstw: najpierw ciasto kruche posmarować gorącą masą budyniową. Na niej położyć biszkopt i też posmarować go budyniem. Następnie położyć drugie kruche ciasto. Tak ułożone warstwy oblać rozpuszczoną polewą czekoladową.