Reklama

Reklama

Tort budyniowy

Ty też możesz tworzyć doskonałe torty!

Składniki na ok. 12 porcji:

Reklama

Na ciasto kruche:

  • 2 szkl. mąki,
  • łyżeczka sody,
  • 6 łyżek cukru,
  • 15 dag margaryny,
  • 2 łyżki miodu sztucznego, jajko.

Na ciasto biszkoptowe:

  • po 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,i pszennej,
  • 4 jajka,
  • szkl. cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Na masę budyniową:

  • 6 łyżek cukru,
  • 1/2 l mleka,
  • czubata łyżka mąki,
  • polewa,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 15 dag masła,
  • cukier waniliowy
Przygotowanie:

Składniki na ciasto kruche połączyć, dokładnie wyrobić. Podzielić na dwie części, piec oddzielnie - maksymalnie 20 min. Z blachy wyjmować, gdy ciasto zrobi się twarde. Biszkopt: ubić białka, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać 2 łyżki wody wymieszane z żółtkami i pozostałymi składnikami. Ciasto piec maksymalnie 30 min.

Masa budyniowa: mleko zagotować z cukrem i masłem; dodać mąkę wymieszaną z niewielką ilością mleka i ugotować budyń. Polewę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Układanie warstw: najpierw ciasto kruche posmarować gorącą masą budyniową. Na niej położyć biszkopt i też posmarować go budyniem. Następnie położyć drugie kruche ciasto. Tak ułożone warstwy oblać rozpuszczoną polewą czekoladową.

Dowiedz się więcej na temat: ciasta | torty | Budyń

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje