Tort czekoladowo-miętowy

Doskonała kompozycja smaków.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 15 dag masła,
- 17 dag mąki krupczatki,
- 15 dag cukru pudru,
- 4 jajka, 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku,
- do pieczenia,
- 750 ml śmietanki kremówki,
- 5 łyżeczek żelatyny 3 torebki cukru waniliowego, kilka kropli miętowych,
- garść listków,
- świeżej mięty

Przygotowanie:

1. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Ucierając kolejno dawaj po jednym żółtku oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto piecz 40 minut w temperaturze 185 st. C. Ostudź. Pokrój na 4 równe krążki.
2. Żelatynę namocz, gdy spęcznieje rozpuść podgrzewając. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem waniliowym. Dodaj krople i posiekane listki mięty. Połącz z żelatyną. Tężejącym kremem przełóż krążki ciasta. Posmaruj także wierzch i boki. Schładzaj 3 godziny.
Czas przygotowania: 80 minut.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 466 kcal.

<Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas