Tort czekoladowo-wiśniowy
Przepis z instrukcją robienia dekoracyjnych wiórków czekoladowych.

Składniki:
- 1 jajko, - 80 g cukru, - 20 g mąki, - pół łyżeczki proszku do pieczenia, - 10 g kakao, - 20 g mąki ziemniaczanej, - 4 płatki żelatyny, - 300 g wiśni lub czereśni, - 400 g pełno-mlecznego jogurtu, - 200 śmietany, - 50 g gorzkiej czekolady, - 70 g wiórków czekoladowych
Przygotowanie:
Jajko rozdzielić. Białko z jedną łyżką wody mocno ubić dosypując przy tym 40 g cukru. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mąkę ziemniaczaną zmieszać, a następnie wmieszać do ubitego białka. Włożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy (18 cm) wyrównać i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 10-15 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wiśnie umyć, część odłożyć do dekoracji, pozostałe wypestkować. Jogurt zmieszać z 400 gramami cukru. Spód ciasta wyjąć z piekarnika i uwolnić z formy, zostawić do ostygnięcia. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić, zmieszać z 4 łyżkami jogurtu, a następnie z pozostałym jogurtem i odstawić w chłodne miejsce. Śmietanę ubić. Kiedy jogurt z żelatyną zacznie zastygać wmieszać do niego wiórki czekoladowe i śmietanę. Kulistą formę silikonową (średnica 18 cm, pojemność 1,2 l.) przepłukać zimną wodą (można też użyć kulistej miski - należy ją wtedy wyłożyć folią spożywczą). Krem nałożyć do miski, a na krem wyłożyć wypestkowane wiśnie - można je trochę docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce. Po około 20 minutach spód ciasta nałożyć na krem i odstawiać na co najmniej 2 godziny w zimne miejsce. Następnie wybić krem z miski. Do dekoracji: 50 g czekolady rozpuścić na parze i rozsmarować na plastikowej tacce. Odstawić na 5 minut w chłodne miejsce. Kiedy czekolada stężeje, ale nie będzie jeszcze zupełnie twarda, ścinać nożem wiórki, posypać tort.
Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 790 kJ/189 kcal