Reklama

Reklama

Tort czekoladowy przekładany czereśniami

Czekoladowa słodycz

Czas przyrządzenia: 30 min + pieczenie 50 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 300 g masła
  • 300 ml wody
  • szklanka kakao
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody spożywczej
  • 3 duże jajka
  • 1 i 1/2 łyżki oleju
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • KREM szklanka słodkiej śmietany
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • DO WYKOŃCZENIA
  • 6 łyżek wiśniówki (opcjonalnie)
  • 400 g czereśni, posiekanych
  • 400 g kremówki
  • kilkanaście całych czereśni

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia 2 formy o śr. 26 cm.  

Reklama

2. Do rondla włóż masło i wlej wodę. Zagotuj, mieszając, aby masło całkiem się rozpuściło. 

3. Przesiej do dużej miski kakao, wlej rozpuszczone masło  z wodą i wymieszaj. Dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksuj. Nie przerywając miksowania, dodaj kolejno jajka. Na koniec dodaj olej  i kwaśną śmietanę. 

4. Rozdziel ciasto do przygotowanych form. Piecz 40-45 minut. Wyjmij z piekarnika  po 10 minutach, po czym odstaw, aby całkowicie ostygło. 

5. KREM: Zagotuj w rondelku śmietanę. Zdejmij rondelek  z ognia i dodaj czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkiem się rozpuści i powstanie gładki krem. Odstaw krem na godzinę, aby ostygł. 

6. Oba placki przekrój w poprzek na pół. Ubij kremówkę. Ułóż jedną część placka na tortownicy, skrop ją 2 łyżkami wiśniówki. Posmaruj 1/3 kremówki i obsyp 1/3 pokrojonych czereśni. Tak samo ułóż pozostałe warstwy. Wierzch posmaruj czekoladowym kremem  i udekoruj całymi czereśniami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje