Tort czekoladowy przekładany czereśniami

Czekoladowa słodycz

Tort czekoladowy
Tort czekoladowy123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia 2 formy o śr. 26 cm.

2. Do rondla włóż masło i wlej wodę. Zagotuj, mieszając, aby masło całkiem się rozpuściło.

3. Przesiej do dużej miski kakao, wlej rozpuszczone masło  z wodą i wymieszaj. Dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksuj. Nie przerywając miksowania, dodaj kolejno jajka. Na koniec dodaj olej  i kwaśną śmietanę.

4. Rozdziel ciasto do przygotowanych form. Piecz 40-45 minut. Wyjmij z piekarnika  po 10 minutach, po czym odstaw, aby całkowicie ostygło.

5. KREM: Zagotuj w rondelku śmietanę. Zdejmij rondelek  z ognia i dodaj czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkiem się rozpuści i powstanie gładki krem. Odstaw krem na godzinę, aby ostygł.

6. Oba placki przekrój w poprzek na pół. Ubij kremówkę. Ułóż jedną część placka na tortownicy, skrop ją 2 łyżkami wiśniówki. Posmaruj 1/3 kremówki i obsyp 1/3 pokrojonych czereśni. Tak samo ułóż pozostałe warstwy. Wierzch posmaruj czekoladowym kremem  i udekoruj całymi czereśniami.

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas