Tort czekoladowy przekładany czereśniami
Czekoladowa słodycz

Składniki
- 300 g masła
- 300 ml wody
- szklanka kakao
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody spożywczej
- 3 duże jajka
- 1 i 1/2 łyżki oleju
- łyżka kwaśnej śmietany
- KREM szklanka słodkiej śmietany
- 150 g gorzkiej czekolady
- DO WYKOŃCZENIA
- 6 łyżek wiśniówki (opcjonalnie)
- 400 g czereśni, posiekanych
- 400 g kremówki
- kilkanaście całych czereśni
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia 2 formy o śr. 26 cm.
2. Do rondla włóż masło i wlej wodę. Zagotuj, mieszając, aby masło całkiem się rozpuściło.
3. Przesiej do dużej miski kakao, wlej rozpuszczone masło z wodą i wymieszaj. Dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksuj. Nie przerywając miksowania, dodaj kolejno jajka. Na koniec dodaj olej i kwaśną śmietanę.
4. Rozdziel ciasto do przygotowanych form. Piecz 40-45 minut. Wyjmij z piekarnika po 10 minutach, po czym odstaw, aby całkowicie ostygło.
5. KREM: Zagotuj w rondelku śmietanę. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkiem się rozpuści i powstanie gładki krem. Odstaw krem na godzinę, aby ostygł.
6. Oba placki przekrój w poprzek na pół. Ubij kremówkę. Ułóż jedną część placka na tortownicy, skrop ją 2 łyżkami wiśniówki. Posmaruj 1/3 kremówki i obsyp 1/3 pokrojonych czereśni. Tak samo ułóż pozostałe warstwy. Wierzch posmaruj czekoladowym kremem i udekoruj całymi czereśniami.