Tort czekoladowy z mascarpone

Deser, który pokochacie!

Czas przyrządzenia: 75 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • po 5 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki - krem

  • po 2 szkl. śmietany kremówki i serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 op. (ok. 10 dag) kawy cappuccino w proszku

Składniki - dekoracja

  • starta czekolada
  • czekoladowe ozdoby

Sposób przygotowania

1. Blaty: czekoladę posiekaj, stop w gorącej kąpieli, wystudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 4 łyżkami wody i szczyptą soli. Ubij na sztywno, powoli dosypując cukier i cukier waniliowy. Pianę z białek wymieszaj z żółtkami. Dodaj stopioną czekoladę oraz obie mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę (śr. 22 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie formy rozsmaruj ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz 35 minut. Po wyjęciu delikatnie nożem oddziel ciasto od brzegów tortownicy. Zdejmij obręcz i odłóż do wystudzenia. 

2. Krem: kawę rozpuść we wrzątku - powinna mieć konsystencję gęstej pasty. Odstaw do wystudzenia. Śmietanę wymieszaj z serkiem i cukrem pudrem. Ubij na sztywno. Połącz z kawą. Ciasto rozetnij na 3 równe placki. Przełóż je kremem cappuccino. Posmaruj też wierzch i boki ciasta. Z kremu zrób również rozetki na torcie. Udekoruj go startą czekoladą oraz czekoladowymi ozdobami.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje