Tort czekoladowy z mascarpone
Deser, który pokochacie!
Sposób przygotowania
1. Blaty: czekoladę posiekaj, stop w gorącej kąpieli, wystudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 4 łyżkami wody i szczyptą soli. Ubij na sztywno, powoli dosypując cukier i cukier waniliowy. Pianę z białek wymieszaj z żółtkami. Dodaj stopioną czekoladę oraz obie mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę (śr. 22 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie formy rozsmaruj ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz 35 minut. Po wyjęciu delikatnie nożem oddziel ciasto od brzegów tortownicy. Zdejmij obręcz i odłóż do wystudzenia.
2. Krem: kawę rozpuść we wrzątku - powinna mieć konsystencję gęstej pasty. Odstaw do wystudzenia. Śmietanę wymieszaj z serkiem i cukrem pudrem. Ubij na sztywno. Połącz z kawą. Ciasto rozetnij na 3 równe placki. Przełóż je kremem cappuccino. Posmaruj też wierzch i boki ciasta. Z kremu zrób również rozetki na torcie. Udekoruj go startą czekoladą oraz czekoladowymi ozdobami.