Tort francuski
Słodkości we francuskim stylu.
25 dag czekolady deserowej,
- 22 dag masła,
- 9 dag cukru,
- 2 łyżki brandy,
- 5 jajek,
- 2 łyżki mąki, cukier puder
Przygotowanie: 1. Tortownicę o średnicy 23 cm nasmaruj tłuszczem. Spód wyłóż pergaminem i wysmaruj tłuszczem. Spód i boki tortownicy owiń folią, aby nie przedostała się woda.
2. Na małym ogniu rozpuść czekoladę z masłem i cukrem. Ostudź. dodaj brandy.
3. Jajka ubij na puch, wymieszaj z mąką i stale mieszając powoli dolewaj czekoladę. Przełóż do tortownicy. Ustaw na blasze wypełnionej wodą (powinna sięgać na 2 cm wysokości tortownicy) i razem z nią włóż do piekarnika 180 st. C. Piecz 30 minut, aż boki stwardnieją, ale środek pozostanie miękki.
4. Wyjmij tortownicę z blachy, usuń folię, ostudź. W miarę schładzania torcik zapadnie się i stanie się cieńszy. Odepnij obręcz tortownicy, przewróć ciasto na podstawkę. Usuń spód tortownicy i papier. Udekoruj cukrem pudrem. Czas przygotowania: 45 minuty.
Wartość kaloryczna porcji: 370 kcal.