Reklama

Reklama

Tort francuski

Słodkości we francuskim stylu.

Składniki na 10 porcji:

Reklama

25 dag czekolady deserowej,

- 22 dag masła,

- 9 dag cukru,

- 2 łyżki brandy,

- 5 jajek,

- 2 łyżki mąki, cukier puder

Przygotowanie: 1. Tortownicę o średnicy 23 cm nasmaruj tłuszczem. Spód wyłóż pergaminem i wysmaruj tłuszczem. Spód i boki tortownicy owiń folią, aby nie przedostała się woda.

2. Na małym ogniu rozpuść czekoladę z masłem i cukrem. Ostudź. dodaj brandy.

3. Jajka ubij na puch, wymieszaj z mąką i stale mieszając powoli dolewaj czekoladę. Przełóż do tortownicy. Ustaw na blasze wypełnionej wodą (powinna sięgać na 2 cm wysokości tortownicy) i razem z nią włóż do piekarnika 180 st. C. Piecz 30 minut, aż boki stwardnieją, ale środek pozostanie miękki.

4. Wyjmij tortownicę z blachy, usuń folię, ostudź. W miarę schładzania torcik zapadnie się i stanie się cieńszy. Odepnij obręcz tortownicy, przewróć ciasto na podstawkę. Usuń spód tortownicy i papier. Udekoruj cukrem pudrem. Czas przygotowania: 45 minuty.

Wartość kaloryczna porcji: 370 kcal.

Dowiedz się więcej na temat: tort | torty | ciasta | kuchnia francuska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje