Tort gruszkowy
Taki tort smakuje wyśmienicie. Podobny deser można przygotować, używając zamiast biszkoptów ciasteczek owsianych lub pełnoziarnistych.
Składniki na 12 porcji:
- 1 kg gruszek
- 1 paczka długich biszkoptów
- 600 ml śmietanki 30 proc.
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki żurawiny
Sposób przygotowania:
1 Boki tortownicy wyłożyć biszkoptami. Jedną gruszkę zostawić do dekoracji, resztę umyć, obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę.
2 Śmietanę ubić z cukrem pudrem wymieszanym ze śmietanką w proszku i połączyć z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, a następnie z pokrojonymi gruszkami.
3 Krem przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić na minimum godzinę do lodówki. Po schłodzeniu udekorować pozostawioną gruszką i żurawiną.