Tort makaronowy

Danie idealne na przyjęcie

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj w posolonym wrzątku. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Bakłażany umyj, odetnij końce, a resztę potnij w cienkie plasterki. Posól je i i odłóż na 15 minut, aby puściły gorzki sok. Następnie opłucz i wytrzyj do sucha.

2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej połowę oleju, zeszklij na nim cebulę. Dołóż mięso i smaż 5 minut. Dodaj rozgniecione pomidory razem z zalewą. Przypraw solą i pieprzem. Duś 5 minut na małym płomieniu. Pod koniec dodaj groszek.

3. Żółty ser zetrzyj. Mozzarellę potnij w plasterki. Formę posmaruj pozostałym olejem. Wyłóż ją 2/3 plasterków bakłażanów. Na spodzie połóż 1/2 makaronu, przykryj masą mięsną, resztą makaronu i bakłażanów oraz mozzarellą. Posyp żółtym serem. Zapiekaj 30 min w 170 st.

Zmysłowe smaki: Tort makowyInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas