Tort marchwiowy z mandarynkami
Oto pomysł na marchewkowy tort. Smakuje naprawdę wyśmienicie.
Składniki:
- 3 marchwie (300 g)
- 2 jajka
- 70 g drobnego cukru
- 150 ml oleju
- 120 ml soku jabłkowego
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 220 g mąki krupczatki
- 70 g cukru pudru
- 1 proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- tłuszcz i mąka do formy
Krem:
- 200 ml śmietany kremówki
- 250 g tłustego twarogu
- 80 g cukru pudru
- puszka mandarynek (314 g)
Wykończenie:
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- 20 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasnokremową pianę. Ubijając, dodawać olej, sok jabłkowy, startą marchew i zmielone orzechy włoskie. Pod koniec wmieszać mąkę przesianą z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
2. Tortownicę o śr. 24 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 45 minut. Upieczone ciasto wystudzić w tortownicy, potem tortownicę rozpiąć.
3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, a następnie wmieszać bitą śmietanę. Mandarynki odcedzić z syropu. Wystudzone ciasto rozkroić na dwa blaty. Dolny blat posmarować połową kremu, poukładać połowę mandarynek. Przyłożyć górny blat, dociskając.
Cały tort posmarować pozostałym kremem. Boki obsypać uprażonymi na suchej patelni orzeszkami, wierzch udekorować pozostałymi mandarynkami i tartą czekoladą.