Tort naleśnikowy
Jeśli nie chcesz, by naleśniki były tłuste, nie wlewaj tłuszczu na patelnię.
Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
- 2 szklanki mleka
- szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- łyżka oleju
- zioła prowansalskie pół łyżeczki
- curry
- sól
- pieprz
Farsz:
- 30 dag filetu z łososia
- puszka groszku konserwowego
- 20 dag pieczarek
- natka pietruszki
- czarne oliwki
- 3 łyżki ketchupu
- 30 dag żółtego sera
- olej
- sól
- pieprz
1. Składniki na ciasto połącz, wymieszaj. Smaż placki. Łososia rozdrobnij, pieczarki pokrój w plastry, usmaż, dodaj łososia, przypraw, smaż. Dodaj groszek i oliwki. 2
2. Naleśnik ułóż w tortownicy, nakładaj na placki farsz. Wierzch posmaruj ketchupem, udekoruj paskami ciasta, piecz kwadrans w temp. 180°C.
Czas przygotowania: ok. godziny
Wypróbuj!
Jeśli nie chcesz, by naleśniki były tłuste, nie wlewaj tłuszczu na patelnię. Natłuść ręcznik papierowy i to nim smaruj patelnię. Możesz też dodać olej tylko do ciasta i smażyć placki bez wlewania tłuszczu lub użyć specjalnej patelni, na której smaży się wszystko bez tłuszczu.