Tort orzechowy
Na wyjątkowe okazje.

Składniki na 14-16 porcji:
- 1 kg kruchych herbatników,- 1 szklanka cierpkich konfitur (z borówek lub żurawiny),- 2 szklanki mleka,- 20 dag orzechów laskowych,- 2 łyżki mąki,- 30 dag śliwek z kompotu,- 25 dag masła, 4 żółtka,- 1 szklanka cukru,- 1 torebka cukru waniliowego
Przygotowanie:
1. Herbatniki pokrusz, odsyp około 1/2 szklanki, resztę wymieszaj z konfiturą. Z masy uformuj małe kuleczki. Obtocz je w odłożonych herbatnikach. Ułóż na blasze i wysusz w ciepłym piekarniku. 2. Żółtka utrzyj z cukrem i mąką. Dolej gorące mleko. Zagotuj. 3. Ostudzoną masę utrzyj z masłem. Pod koniec ucierania do kremu dodaj cukier waniliowy. 4. Kuleczki herbatnikowe przełóż do tortownicy włożonej pergaminem, rozsmaruj na nich przygotowany krem. Wierzch tortu wyrównaj. Udekoruj orzechami laskowymi i śliwkami. Czas przygotowania: 55 minut. Wartość kaloryczna 1 porcji: 703 kcal.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!