Tort orzechowy
Na wyjątkowe okazje.
- 1 kg kruchych herbatników,
- 1 szklanka cierpkich konfitur (z borówek lub żurawiny),
- 2 szklanki mleka,
- 20 dag orzechów laskowych,
- 2 łyżki mąki,
- 30 dag śliwek z kompotu,
- 25 dag masła, 4 żółtka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 torebka cukru waniliowego
Przygotowanie:
1. Herbatniki pokrusz, odsyp około 1/2 szklanki, resztę wymieszaj z konfiturą. Z masy uformuj małe kuleczki. Obtocz je w odłożonych herbatnikach. Ułóż na blasze i wysusz w ciepłym piekarniku.
2. Żółtka utrzyj z cukrem i mąką. Dolej gorące mleko. Zagotuj.
3. Ostudzoną masę utrzyj z masłem. Pod koniec ucierania do kremu dodaj cukier waniliowy.
4. Kuleczki herbatnikowe przełóż do tortownicy włożonej pergaminem, rozsmaruj na nich przygotowany krem. Wierzch tortu wyrównaj. Udekoruj orzechami laskowymi i śliwkami. Czas przygotowania: 55 minut.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 703 kcal.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!